Johan Hakelius

Vår statsminister verkar så fruktansvärt uttråkad

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tror inte att Reinfeldts buttert snipiga strategi gentemot ÖB fungerar. I sak är det ändå svårt att klandra ­Sverker Göransson. Han ­talar bara om hur det ligger till. Det är inte han som har avrustat. Att mobba underlydande för att de påpekar konsekvenserna av ens egna beslut, framstår sällan som gott chefskap.
 

Inte för att någon frågat mig, men om regeringen nu absolut ska köra avrustningsspåret i botten, tror jag att de måste göra det aktivt och med övertygelse.

Det räcker inte med att muttra lite irriterat om att det nog inte finns något hot just nu och att det antag­ligen kommer att lösa sig.

Det krävs sprudlande engagemang och inspirerande tillförsikt. Något positivt, inte något negativt. Ett mål, inte en avsaknad av hot. Jag tror att Reinfeldts mamma, ledarskapskonsulten Birgitta, skulle hålla med.
 

Det finns förstås många sätt att göra det på, men det säkraste kortet är att satsa på en klassiker.

Jag tänker mig att Reinfeldt och Karin Enström checkar in på Hilton Slussen, klär sig i vitt, kryper till kojs och bjuder in pressen.

”Hair Peace” blir kanske lite knepigt att återanvända från John & Yokos Amsterdam Hilton, men ”Bed Peace” och ”War is over (if you want it)”, passar utmärkt. Där, mot en fond av Centralbron, Riddarholmen och Stadshuset, kan Fredrik Reinfeldt etablera sig som vår första pacifistiska statsminister. Kanske sjunga en stump.

Jag skulle vilja se ÖB försöka trumfa en sådan bed-in. Då skulle han inte längre kunna spela den ansvars­fulla realisten, klämd av snorkiga räknenissar.

Han skulle bli krigshetsaren, som motsätter sig det tusenåriga fredsriket. Redan uniformen skulle göra slaget förlorat, när den ställdes mot Reinfeldts vita kaftan.
 

Det finns ett annat skäl till att jag gärna skulle vilja se något sådant. Jag är helt ­enkelt lite orolig. Reinfeldt verkar så fruktansvärt uttråkad. Som om han är färdig, men inte får stämpla ut. Ett sådant där läge då man börjar ägna sig åt att konstruera halsband av gem, snarare än att ägna sig åt något av vikt.

Den gångna veckan kallade statsministern till presskonferens för att ge sin syn på att Djurgårdens fotbollstränare avgått.

Om att Sverige inte längre har ett fungerande försvar, sade han så lite som ­möjligt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN