Mejla

Johan Hakelius

Söders vilda sex blev till en surdeg

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Surdegshotell Söderborna flyr sina naturliga instinkter in i bland annat surdegsbak, ryktas det om långt utanför huvudstaden.
Surdegshotell Söderborna flyr sina naturliga instinkter in i bland annat surdegsbak, ryktas det om långt utanför huvudstaden.

Man kan vara hur uppkopplad som helst, men är man dryga 60 mil från Stockholm ­låter de diskussioner som pågår däruppe annorlunda. Lite som samtalen man ­förde över burktelefon på ­sommarloven: plåtiga och ihåliga. Ibland slokar ­tråden och man missar ett par meningar. Det känns inte som att det spelar så stor roll.

Nu har jag förstått att det pågår ett slags diskussion om eventuellt sexliv i de kulturella delarna av ­Södermalm. Det var länge sedan jag bodde på Södermalm och nästan lika länge sedan jag utgjorde en tveksamt styckad grytbit på köttmarknaden, så jag har inga egna erfarenheter att luta mig mot.

Men hypotesen, om jag förstått saken rätt, är att det här med sex blivit så komplicerat och riskfyllt att män på Södermalm hellre avstår än riskerar att trampa fel.

Personligen misstänker jag att sexualiteten på ­Södermalm alltid varit överdriven. När Söder var en riktig arbetarstadsdel fantiserade hämmad ­medelklass och uttråkad överklass om de ädla proletära vildarnas lössläppthet. Men fattigdom, trångboddhet, sjukdom och dålig utbildning är sällan potenshöjande. Sedan flyttade ­vågen av vänsterns ­arbetarromantiker in. En och annan ormgrop blev det säkert, men lika säkert var det bara tillfälligt. ­Politik är en pålitlig erotikdödare och ett par ­decennier på Kvarnen ­stärker ingens virilitet.

Nu, sägs det, är det ­feminismen som gör ­Södermalmsmännen kraftlösa. Männen har tydligen alla gått genusutbildningar och läst påbjuden litteratur och på så sätt fått lära sig att det är förtryck att hålla upp dörren för en dam, att ge sin flickvän en komplimang, eller att använda ­något annat pronomen än ”hen”. Det är suspekt att ägna sig åt ”penetrativt sex”, åtminstone om mannen är den penetrerande parten. De känner sig, kort sagt, helt villrådiga. De flyr alla naturliga instinkter in i surdegsbak, sopsortering och andra ofarliga aktiviteter.

Dryga 60 mil från Stockholm låter allt detta som en saga. Men jag antar att det kan vara sant.

I så fall har jag egentligen bara en synpunkt: skyll inte på feministerna. Som man bäddar får man inte ligga, kanske ni säger, men min sympati går ändå till ­kvinnorna på Söder. De är besvikna och frustrerade. De hade uppenbarligen inte trott att deras män skulle ta allt det där ­genuspratet på allvar.

Det är ett rimligt an­tagande, om man har att göra med självständigt tänkande människor. Hur kunde de ha anat att ­deras män ­inte hörde till den gruppen?

Dagens fakta

Inte så vanlig i Monaco.
Inte så vanlig i Monaco.

Enligt CIA:s World Fact Book har Monaco, med 6,79 födslar per tusen invånare, lägst nativitet i världen 2013. Vatikanstaten saknas i sammanställningen.

Dagens byggnad

The Playboy Mansion.
The Playboy Mansion.

The Playboy Mansion, Los Angeles, är en byggnad i "gotisk tudorstil" ritad 1927 av Arthur R Kelly för varuhusägaren Arthur Letts son Arthur Letts jr. Playboykoncernen och Hugh Hefner köpte huset 1971 för 1,1 miljoner dollar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN