Mejla

Robert Aschberg

En främling tog över trotjänaren

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ROBERT ASCHBERG

Utanför affären med båtgrejer kom det fram en man och undrade om något, jag har glömt vad, men vi började resonera om det ena och andra och rätt som det var pratade vi om vass.

Den gulnar nu, och det är sådär i Roslagen. Man kan snacka med folk utan att det måste bli så märkvärdigt.

Han bodde vid en liten insjö som höll på att växa igen.

Vem som helst begriper att om man bor vid en sjö som håller på att växa igen så vill man hålla den öppen. Nästan alla människor gillar att se vatten. Floder, åar, sjöar eller hav spelar ingen roll.

Ni som inte tror mig kan fundera på varför bostadspriserna är direkt relaterade till begreppet sjöutsikt.

Eller sjöglimt, som mäklarna skriver när det bara syns lite vatten emellanåt. Det har en evolutionär förklaring; livet kom ur havet.

Vassen är Sveriges största gräs. Många tycker att det är vackert med vass. De flesta gillar den inte alls.

I arméns överlevnadshandbok rekommenderas vassrötter som föda eftersom de innehåller sju procent sockerarter. De bör dock inte förväxlas med sprängörtsrötter som kan vara dödligt farliga att äta.

I sin flora från 1755 skrev Carl von Linné:

"Strandrör, i Uppland rör, i Götaland vass, i Småland skärvass. Växer i sjöar, floder och sandiga myrar i hela Sverige; mycket skadlig för åkrarna i Halland."

"Med vippan färgar kvinnorna ylletyg gröna. Gipsmakarna använder stråna vid gipsning av tak. Om de håriga fröna kommer in i öronen, förorsakar de dövhet."

Linné var en stor vetenskapsman, men det där med öronen tror jag inte på.

I alla fall så undrade mannen utanför båtaffären om jag hade någon erfarenhet av att slå vass. Han hade tur. För 20 år sedan skaffade jag en gammal vassklippningsbåt. Fabrikat Esox, döpt efter den många miljoner år gamla fisk som numera kallas gädda.

Vassklipparen kunde varit hopsvetsad av Åsa-Nisse.

Driven av en encylindrig Hatz-diesel med ventillyftare, enkel växellåda och koppling, kedjor till skovelhjul och axlar till ett stort slåtteraggregat i fören, som gick att hissa upp och ned med vajer på en trissa.

Friborden var minimala och vattnet stod som en kvast ur pumpen eftersom farkosten läckte som ett såll.

Den bullrade infernaliskt och styrde inget vidare. Men den startade alltid och var mycket effektiv när man fick in snitsen med spakarna.

Samtalet med den vänlige mannen utanför butiken slutade med att han köpte vassklipparen. Att mista en maskin är inte roligt. Speciellt inte om det är en trotjänare. Det blev en liten sorgestund som vanligt.

Att skiljas är ju att dö en smula.

Politiskt öråd

Blir det någon ny regering? Vem eller vilka ska krypa till korset? Vem ska ta ansvar för Sverige? Just nu liknar politiken de där tävlingsprogrammen som går tretton på dussinet där det kokas och bakas och kravlas och hoppas till förbannelse och ”den som måste lämna är…”och så tar det en minut som känns som en evighet innan de säger namnet.

Vass vinnare

Det gamla talesättet ”Att skära pipor i vassen” kommer troligen från tyskan och betyder att sko sig snabbt och lättvindigt, att utnyttja en situation för egen vinning. Vasspipor är en slags flöjter skurna av vassrör, obeständiga i tonart.

avRobert Aschberg

Publicerad: