Lena Mellin

Underbarnet blir mycket upptagen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Annie Lööf, 28, ser ut att gå mot en promenadseger i Centerns partiledarval.

Det betyder att hennes liv kommer att förändras i grunden.

Från en relativt skyddad tillvaro i riksdagen – till en av regeringens viktigaste personer.

Annie Lööf, före detta Johansson, har gjort en kometkarriär. Hon valdes in i riksdagen redan som 23-åring. Efter valet förra året fick hon en nyckelpost som Centerns ekonomiska talesman.

Ändå kan man fundera över om inte klivet från en relativt skyddad tillvaro i riksdagen till partiledare och eventuellt också departementschef är väl stort och krävande.

Maud Olofsson hade varit partiledare i fem år när hon blev statsråd och chef för det stora närings-departementet.

För Annie Lööf är risken överhängande att hon beträder båda posterna inom ett par veckor.

Olofsson har visserligen deklarerat att hon sitter kvar som näringsminister om den nya partiledaren vill det. Men ingen av Centerns partiledarkandidater är inne på att begränsa sig till att bara vara partiledare och ledamot av regeringens inre kabinett.

Lööf vill ha en ministerpost som tydligt profilerar Centern och som gör det möjligt för henne att sköta partiledarjobbet. Det innebär att ett av Centerns nuvarande statsråd måste lämna regeringen. Maud Olofsson ligger närmast till hands.

Det som väntar Lööf, om hon blir vald på stämman i Åre i slutet av september, är alltså både ett partiledarjobb och en ministerpost. Sannolikt också det extra ansträngande jobbet som departementschef. Och medlem av regeringens inre kabinett, de fyra parti-ledarna och statsministerns statssekreterare.

Är inte det väl mycket för en 28-åring, även om hon är ett underbarn?

Den feministiskt skolade kontrar givetvis att ingen frågat om Gustav Fridolin, jämnårig med Lööf och språkrör för Miljöpartiet, är för ung för uppdraget.

Nej, och det beror på att skillnaden mellan det som väntar den nye Centerledaren och språkröret är väsentlig. För det första delar Fridolin ledarskapet för Miljöpartiet med Åsa Romson. Han företräder också ett oppositionsparti.

Även om det också är ansvarsfullt och krävande ligger det ljusår från att sitta i regeringen som inte bara styr landet.

Den har också rent förvaltande uppgifter som kräver sitt engagemang.

Allt tyder på att Annie Lööf väljs till Centerns nya partiledare den 23 september. Hon kommer att bli en mycket upptagen kvinna.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN