Mejla

Lena Mellin

Lena Mellin: 1,3 miljoner väljare ska rösta igen – för att valförättarna klantat sig

Nästan var femte svensk väljare får nu chansen att rösta på nytt.

Inte för att de vill. Utan för att valförrättarna har klantat sig. Eller rent av fuskat.

Är Sverige på väg att bli en bananrepublik?

Förra året skickade utrikesdepartementet valobservatörer till bland annat Kirgizistan, Bosnien, Uganda, Moldavien, Azerbajdzjan, Sudan, Vitryssland och Kosovo.

Svenskarna var där för att kontrollera att valen gick korrekt till. Frågan är om de borde stannat hemma i stället.

Valprövningsnämnden meddelade i går ett chockat politiker-Sverige att landstingvalen i hela Västra Götaland och kommunalvalet i Örebros nord­östra valkrets ska göras om.

Omval har förekommit förr i Sverige. Men bara i små kommuner.

Nu ska nästan 1,3 miljoner väljare rösta igen. Än är inga nya valdagar bestämda men omvalen kommer att äga rum i vår.

Nästan var femte svensk väljare ska alltså rösta på nytt. I antingen landstingsvalet eller kommunalvalet.

Det är en praktskandal.

Ansvaret för de allmänna valen är i Sverige delat i tre delar. Kommunerna som genomför valen. Valförrättarna som gör den preliminära räkningen av rösterna. Länsstyrelserna som gör den slutliga sammanräkningen.

Och så finns också den pyttelilla valmyndigheten med 13 heltids­anställda. Den har det övergripande ansvaret.

Röstmottagarna ska vara minst fyra i varje vallokal. Det ska finnas en ordförande, en vice och så ytterligare åtminstone två personer.

I Stockholms kommun fick ordföranden och hennes vice en utbildning på två timmar i valet 2010. De andra kan, om de vill, gå på en föreläsning. Dessutom finns skriftlig information från Valmyndigheten.

Men det finns inga krav på att röstmottagarna, eller valförrättarna som de kallas i dagligt tal, ska ha någon utbildning. Därför kan det gå som det gick i går – valen ska göras om.

I Västra Götaland skiljer det ett mandat mellan alliansen och de rödgröna, 68 mot 67. Dessutom har SD och det lokala Sjukvårdspartiet sju mandat var.

Fel har gjorts i alla fem valkretsar och därför ska valet göras om i hela regionen. Om Centern hade fått 16 röster till hade det sista mandatet gått till dem och inte till Socialdemokraterna.

Omröstningen i Örebros nordöstra valkrets är ännu mer pinsam. Dit, till Vivalla, kom S-ledaren Mona Sahlin den 1 september förra året som dragplåster till Socialdemokraternas så kallade valskolor.

Nu konstaterar Valprövningsnämnden att ”det brustit i ordningen i röstningslokalen på Vivalla bibliotek vid förtidsröstningen den 1 september”.

Det är givetvis inte Sahlins fel. Men de socialdemokratiska valarbetarna begick fel som nu leder till omval. I valkretsen ökade S med drygt en procent jämfört med 2006. Så såg det inte ut på många ställen i landet.

Kommer partiledarna turnera i Skaraborg, Örebro, Göteborg, Bohuslän och Älvsborg?

Sannolikt. Socialdemokraterna vill ha revansch för valförlusten. SD vill växa och alliansen har inga planer på att förlora.

Det blir en ny het valrörelse. I det som börjar likna en bananrepublik.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM