Mejla

Johan Hakelius

Politiker kanske väntar sig att det regnar pengar

Publicerad:
Uppdaterad:

De där mejlen dyker upp i min brev­låda, varje vecka. I din också, skulle jag tro.

”Congratulations!!!”, börjar de. Redan vid de tre utropstecknen suckar man. Och sedan kommer något av det här slaget:

”I wish to inform you that your email was selected for (Two million and five hundred thousand Euros) in this year’s draw. To redeem your prize you are to contact the Zurich Financial Service Limited via email with details below.”

Man behöver inte vara en fena på engelska – de som skriver mejlen är definitivt ofeniga – för att begripa budskapet. Man behöver inte vara en fena på något alls för att inse att det, trots det glada budskapet, inte är läge att säga upp sig och lägga bud på ett franskt vinslott.

Håkan Juholt får säkert mejl av samma slag. Hur tror ni att han reagerar?

Jag blir en aning nervös när jag tänker på saken. De flesta av oss har ju förlikat oss med att man sällan får ­något för ingenting. Möjligen är det överdrivet cyniskt. Det är en fin övertygelse att världen är så vänlig att folk gärna ställer sig i kö för att betala ens egna utgifter. Å andra sidan kan det bli rätt dyrt att vara idealist. Som för ­Håkan Juholt.

Det är ju det här som är det svåra att ­begripa. Inte att en och annan regel har fallit bort ur minnet, eller att ett kryss hamnat på fel plats på en blankett. Det märkliga är att man bor ihop med ­någon som månad efter månad får sin hyra ­betald av någon annan, ­utan att man funderar på om det verkligen är som det ska vara.

Om man utgår i från att Håkan Juholt inte är korkad och girig och medvetet låtit det hela löpa på, så är den enda möjliga förklaringen att han inte tyckte att det var konstigt.

Det är intressant. Kanske är Juholt inte ens unik. Kanske är det vanligt att politiker är idealister på just detta sätt. Kanske förväntar de sig att pengar ska regna ned helt apropå. Och om det är så, hur blev det så?

Vad man förväntar sig ­beror ­ofta på vilka erfarenheter man har haft tidigare. Lever man i en värld där stekta sparvar flyger runt, slutar man ganska snart att ­höja ögonbrynen och öppnar munnen i stället. Ta en titt på EU-parlamentarikernas ekonomiska villkor.

Kan man ­verkligen ­vara säker på att ­Håkan Juholt inte har lämnat sin konto­information till ­Zürich Financial Ser­vice ­Limited?

Av: Johan Hakelius

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN