Mejla

Oisín Cantwell

Visa handlingskraft viktigare än att ta itu med problem

Morgan Johansson.
Morgan Johansson.

KOLUMNISTER

Nya lagar ska stiftas! Det här är en regering som får saker gjorda! Det är mer än vad man kan säga om alliansen!

Justitieminister Morgan Johansson såg ut att njuta av varje sekund då han i Rosenbad i dag ägnade sig åt alla politikers favoritsysselsättning, att visa handlingskraft.

Just lagstiftning är ett kort som politiker oavsett ideologisk tillhörighet älskar att spela ut för att visa väljarna att de menar allvar.

Bråkar de jobbiga feministerna om friande domar i våldtäktsmål? Påminn för guds skull inte om att frågan om samtycke nyligen utreddes och befanns vara en mindre bra idé. Tillsätt i stället en ny utredare och begrav frågan över valet.

Börjar det dyka upp anklagelser om slapphet gentemot islamistisk terrorism? Sätt Lars Werkström, rättschef på åklagarmyndigheten, på att se över frågan i rekordfart.

Det var denna utredning - "Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor" - som i dag presenterades vid en presskonferens i Rosenbad.

Åh, som han trivdes, justitieministern. Pondus, handlingskraft, beslutsamhet.

– Vad ska hända med dem som kommer tillbaka från Irak eller Syrien? De ska sättas i fängelse! De ska inte kunna skylla på att de inte visste. De har anslutit till en organisation som ägnar sig åt mord och slavhandel, sa han med myndig röst.

Det hade gått att invända att mord och slavhandel dessbättre redan är kriminaliserat, men ingen ville väl förstöra Johanssons stora stund.

Det hade även gått att fråga varför justitieministern inte med ett ord nämnde nazister som åker till Ukraina för att slåss, men vi vet ju redan svaret. Vi lever i muslimdillets tidevarv.

Givetvis missade denne rutinerade politiker inte chansen att ge den förra regeringen en känga. Alliansen gjorde inte ett dugg åt saken, socialdemokraterna fick börja från början.

Lätt är det att glömma, men fram till för bara något år sedan var i princip hela det politiska etablissemanget motståndare till en lag av detta slag. Blott Sverigedemokraterna tjatade om kriminalisering.

När politikerna började tänka om så var det för övrigt folkpartiet som gick i bräschen. Yrvakna sossar hade bara att haka på.

Vad innehåller då förslaget?  Det viktigaste är att det ska bli förbjudet att resa från Sverige till annat land för att begå eller förbereda terroristhandling, berättade utredare Werkström.

Två års fängelse blir maxstraffet, sex år om brottet är grovt.

Det låter ju vid en första anblick vettigt, men att förbereda eller medverka i terrorism är redan olagligt. Det pågår just nu flera förundersökningar rörande personer som har återvänt från Syrien och Irak.

Annat är nytt på riktigt. Att anordna träningsläger för blivande terrorister är olagligt, men märkligt nog är det helt i sin ordning att delta i ett sådant. Det ska det bli ändring på.

Presskonferensen avslutades med att Johansson visade prov på ännu mer handlingskraft, hur nu det är möjligt. Ny utredning är tillsatt! Någon har nämligen upptäckt att stridandet i sig för en terroristorganisation inte är kriminaliserat. Och så kan vi inte ha det.

Reportrar ställde några håglösa frågor, sedan var det dags för enskilda intervjuer.

Något måste göras. Om det är vi nog alla överens. Krigen i mellanöstern har blivit en magnet gör vissa. Cirka 25 000 människor från 100 länder har rest till regionen. Däribland, enligt uppskattning, cirka 300 personer från Sverige. Det kan vi inte rycka på axlarna åt.

Det finns dock en utbredd övertro på nya lagar. Visst, inför samtycke i sexualbrottlagstiftningen. Men svårigheterna med att bevisa brott kommer att finnas kvar. Samma problem gäller terroristresorna. Att reda ut vad människor har haft för sig i Syrien eller Irak är inte helt lätt.

Detta vet politikerna. Men det är viktigare att visa handlingskraft än att på allvar ta itu med problem.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rekryteringen till IS

Regeringen

Oisín Cantwell