Moderaterna vill inte se några fattiga

1 av 2
KOLUMNISTER

Man kan inte förbjuda fattigdom, sade dåvarande partiledaren Fredrik Reinfeldt.

Men det är i praktiken vad den nuvarande M-ledningen vill göra.

Fredrik Reinfeldt var en övertygad fiende till förbud mot tiggeri. Och hans motivering var att det är omöjligt att förbjuda fattigdom. När man är fattig kommer man göra vad som helst för att skaffa sig mat.

Men den nuvarande ledningen för Moderaterna har en annan uppfattning. De vill att kommuner i den lokala ordningsstadgan ska kunna förbjuda tiggeri på specifika platser, exempelvis buss- och tågstationer, köpcentra eller längs vissa stråk.

– Det ska finnas möjligheter för kommuner att förbjuda tiggeri om det stör den allmänna ordningen. Vi vill inte ha tiggeri där det blir ordningsstörningar, säger Beatrice Ask (M), ordförande i riksdagens justitieutskott till TT.

De stör inte ordningen

Motiveringen är rent löjeväckande. Tiggarna från Rumänien och Bulgarien har blivit en del av gatubilden. De stör inte ordningen. Alla vet var de sitter, många säger hej, hej när de går förbi, en del bistår med några kronor eller lite mat.

Ordningsstörande är det minsta tiggarna är. Däremot kan de störa ens inre lugn eftersom de är ett tydligt och synligt bevis för att det finns en hjärtskärande fattigdom, även i vårt land. Visserligen importerat, men i alla fall.

M-ledningen vill nu i praktiken förbjuda tiggeri i de kommuner där det finns majoritet för ett förbud. De vill alltså förbjuda fattigdom. De vill inte se eller påminnas om eländet.

Sverige är en humanitär stormakt, sade Fredrik Reinfeldt. Det verkar inte hans partikamrater hålla med om.

ARTIKELN HANDLAR OM