Det larvigaste med bröllop måste vara önskeböckerna

Ahhh, vi närmar oss hänryckningens tid, pingsten, då så många förälskade vill knyta hymens band. Och planering­ en är i full gång.

Ungefär 100 000 människor gifter sig varje år. Men vad betyder löftena?

Fråga de 40 000 människor som skiljer sig under samma period. Men förvänta er inga säkra svar. Det är ju livet som har sin gång.

Eftersom de gamla hederliga jobben försvinner och alla människor som inte blir arbetslösa i framtiden kommer att jobba i serviceyrken eller bli kontorister är det inte konstigt att bröllop också har blivit en industri:

Bröllopsmagasin, fyllda av annon­ ser. Bröllopshelger på herrgårdar som erbjuder rabatt. Bröllopsaffärer, sprängfyllda med vit polyester. Bröllopsmenyer. Bröllopskoordina­ torer. ”Auktoriserade bröllops­ koordinatorer”.

Och larvigast av allt: Önskeböcker­na.

Snobbaffärer i Stockholm har alltså så kallade önskeböcker, mer eller mindre öppna, där giftaslystna – gissningsvis ur den speciella medelklass som anser sig lite finare – kan beställa vad bröllopsgästerna ska ge dem som gåvor.

Den här moderna formen av hem­gift är rätt kul läsning.

Fästfolken beställer servettringar, kockpincetter, handdukar från euro­peiska modehus, porslin av bestämda fabrikat och modeller, en mjölkkan­na, designade värmeunderlägg med texten ”God bless this house oh Lord we pray”, och en massa andra damm­samlare.

Prinsessan Madeleine och Chris skrev också en önskelista med livets nödtorft; dricksglas med silver­ eller guldkant, en vas för 6 570 kronor och en tennskål med insidesmönster från en gammal panamahatt.

En av de finare affärerna på Strandvägen i Stockholm erbjuder alla giftaslystna ett presentkort på
tio procent av summan som deras bröllopsgäster handlar för. (Undrar vad Skatteverket säger om det?)

I snitt läggs närmare 100 000 kronor på ett bröllop nuförtiden. Tror fan att de lyckliga tu vill ha presenter så det går ihop.

Men färsk forskning från Emory­ universitetet i Atlanta, USA, antyder att billigast är bäst. 3 000 gifta inter­vjuades. De som lagt mer än 150 000 kronor på sitt bröllop löpte 3,5 gånger större risk att skiljas än de som lagt mindre.

Samma undersökning styrker också en del fördomar. Den pekar på att män som anser att partnerns utseende har stor betydelse skiljer sig oftare än andra. Och att kvinnor som anser att partnerns rikedom är viktig också skiljer sig mer.

Med detta sagt vill jag önska alla som gifter sig nu i vå­rens och förhoppningens tid ett riktigt lyckligt liv.

Passa på att gräla ordentligt med varandra. Det brukar bli bra efteråt.

Fyllebröllop

Själv har jag gift mig två gånger. Borgerligt. Enkla grejer. Inget tjafs. Ena gången hade vi en mycket trevlig fest hemma i Jordbro. Andra gången blev jag full som en kastrull i Lissabon med rabulisten Anderz Harning och Svarta Maggie. (Min nyblivna fru var också med, men hon var höggradigt gravid och tog inget starkt.)

Månggifte

Baptistprästen Glynn ”Scotty” Wolfe hade redan varit gift 28 gånger när han 1996 skred fram till altaret en sista gång med Linda, som varit gift 22 gånger tidigare, varav två gånger med homosexuella män. Äktenskapet var arrangerat för att makarna skulle få publicitet.

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM