Mejla

Oisin Cantwell

Ta situationen på allvar - men drabbas inte av panik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 29

Det finns all anledning att ta Säpos höjda terrorhotnivå på allvar.

Men drabbas inte av panik, skäl till oro saknas.

Säpochefen Anders Thornberg höll i kväll presskonferens med anledning av att terrorhotsnivån har höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

Det betyder, med den säkerhetspolisiära terminologin, att Sverige har gått från att leva under förhöjt hot till högt hot.

Särskilt mycket klokare blev vi inte av presskonferensen: formuleringar som "konkret underrättelseinformation", "intensivt operativt skede". och "avslöjar inga detaljer" kom och gick.

En stund senare höll inrikesminister Anders Ygeman tal inför pressen. Han berättade att han under dagen informerat säkerhetspolitiska rådet, talmannen och oppositionen och gick sedan över till att för femtioelfte gången berätta om alla krafttag regeringen har tagit i kampen mot terrorismen.

■ ■ ■

Ska vi ta den nya situationen på allvar? Ja, tveklöst. Säpo är inte en alarmistisk myndighet och har aldrig tidigare gått upp till fyra.

Dessutom är en person är anhållen i sin frånvaro som misstänkt för förberedelse till terrorbrott, vilket innebär att det finns konkreta misstankar om planer på mycket grov kriminalitet.

Det är i sammanhanget värt att notera att det visade sig vara korrekt att år 2010 höja nivån till tre. Under de kommande åren fick vi uppleva självmordsbombaren på Drottninggatan i Stockholm och attentatsförsöket mot danska Jyllandsposten.

Beskeden från myndigheter och regering skapar oro. Till Aftonbladet strömmar frågorna in. Stämmer det att vi ska undvika T-centralen? Vågar jag gå på krogen? Är tunnelbanan säker?

"Terrorismen är farligare än att gå ut i mörkret utan reflex", twittrade någon.

Rädslan är begriplig. De fasansfulla bilderna från fredagens terrordåd i Paris har ännu inte lämnat våra näthinnor. Sedan skyskraporna föll för 14 år sedan har västvärlden drabbats av det ena avskyvärda terrordådet efter det andra: London, Madrid, Köpenhamn, Oslo och Utøya.

Även Stockholm har drabbats, med en självmordsbombare mitt i julhandeln som kunde ha tagit många människor med sig i döden.

■ ■ ■

Det finns skäl att påpeka att Säpochefen på denna punkt var mycket tydlig: det finns ingen anledning till oro.  Var vaksamma, men lev vidare som vanligt.

Sanningen är ju att risken för att blir påkörd av en bilist och dö i novembermörkret utan reflex är oerhört mycket större än att en terrorist mördar dig.

Vi har så lätt för att förlora proportionerna. Ett störtat plan och vi glömmer att resan till Arlanda är farligare än flyget.

Jag är inte coolare än någon annan. På bussen hem för några dagar sedan upptäckte jag att någon glömt en ryggsäck under ett säte. Min första tanke var att gå fram med den till chauffören, men satte mig i stället längre bak.

Vad sysslade jag egentligen med? Om det nu varit en bomb så hade knappast min försiktighet räddat mig. Dessutom hade jag en moralisk skyldighet mot mina med passagerare att slå larm.

Jag trodde egentligen inte på allvar att det rörde sig om ett förestående terrordåd. Jag var bara nojig.

Terrorns blinda, urskiljningslösa mördande skrämmer oss. De vill uppnå det: terrorismens syfte är att sprida skräck.

Men låt oss inte tappa huvudet. Vi ska vara medvetna om situationens allvar, men inte gå runt och vara rädda. Vi ska leva vidare som vanligt.

BAKGRUND: Terrorhotet mot Sverige

För första gången någonsin har Säkerhetspolisen höjt nivån för terrorhot till fyra på Sverige.
Orsaken är konkreta uppgifter om planer på ett terrordåd.

■ ■ Onsdagen den 18 november meddelade Säkerhetspolisen, Säpo, att nivån för terrorhot i Sverige har höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

■ ■ En fyra innebär att hotnivån bedöms som hög. Konkret innebär det att Säpo anser att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

■ ■ Enligt Säpochefen Anders Thornberg beror höjningen på att det kommit ”konkret underrättelseinformation” som gör att en förundersökning om förberedelse till terroristbrott inletts.

■ ■ Källor uppger för Aftonbladet att hotet kommer från en man vid namn Mutar Muthanna Majid. Han uppges komma från Irak, och ska vara i 25-årsåldern. Vidare ska han ha stridit i Syrien för Islamiska staten IS. Majid tros ha tagit sig till Sverige via Tyskland. Enligt uppgifter misstänks han planera terrordåd i Europa.

■ ■ Hotnivån har aldrig tidigare legat på en så här hög nivå i Sverige. Enligt polisen bör man inte vara orolig, men Säpochefen uppmanar trots det människor att vara ”extra vaksamma”.

■ ■ Polisen kommer att öka bevakningen av platser där många människor rör sig och objekt som bedöms som extra strategiskt intressanta.

■ ■ Efter Säpos beslut har även Försvarsmakten höjt sin hotnivå till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att hotet bedöms som högt.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

avOisin Cantwell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM