”Rena eldoradot för äventyrare”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 4

Reportage

Att vara utan att synas

Agnes Hellström

Forum

Hennes släkt är adlig och hon har själv gått på Sigtuna internatskola. När hon beskriver den miljö som härskar på de svenska riksinternaten jämför hon med det strukturella förtrycket inom religiösa sekter eller hedersrelaterat våld. Att avslöja vad som händer i denna slutna värld innebär ett socialt stigma. Man blir betraktas som en svikare för tid och evighet. Men Agnes Hellström är en modig, ung kvinna som skrivit en högaktuell, viktig bok.

Fakta

Minnet – fram och tillbaka

Pontus Wasling

Volante

En tunn, liten bok på 150 sidor med ett fängslande innehåll. Författaren är hjärnforskare och beskriver på ett begripligt och spännande sätt vilken betydelse minnet har för våra liv. Ett kapitel handlar om att njutning och välbehag finns för att vi ska minnas. Vem hade kunnat ana det?

   Skådespelerskan Ingrid Bergman sa en gång att förutsättningen för ett lyckligt liv är god hälsa och dåligt minne. Ligger det möjligen någonting i det?

Prosa

Mammas gata

Kjell Johansson

Weyler förlag

Det är samma Midsommarkransen som han skildrar i sin enastående självbiografiska trilogi ”De utsatta” - men ändå inte. Här berättar han om livet i en söderförort på 40-talet och han gör det ur ett barns perspektiv. Det är underhållande, nostalgisk läsning med ett myller av färgstarka karaktärer, halsbrytande anekdoter, dråpliga minnen och skrönor. Men han romantiserar inte, döljer inte den fattigdom som präglade tillvaron för många i Kransen.

Barn

Viktiga kartor

Sarah Sheppard

Bonnier Carlsen

Rena eldoradot för äventyrare och dagdrömmare! Man får veta hur djup den djupaste djuphavsgraven är, vilka som är världens giftigaste djur, vem som var först på Sydpolen. Alla som är jätterädda för ormar bör semestra på Irland eller Nya Zeeland för där finns inga ormar alls.

   Det här är en underbar bok med massor av intressanta fakta, en bok man kan gräva ner sig i länge, länge. Rikt illustrerad med färgglada, tydliga teckningar.

avIngalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM