Mejla

Oisín Cantwell

Rasisterna har fel när de använder siffrorna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Sant är att våldtäkt är det brott där invandrare är som mest överrepresenterade.

Det bör dock påpekas att långt över 99 procent av dem som fötts utomlands aldrig misstänkts för att ha förgripit sig på någon.

Aftonbladets avslöjande i går om att ett antal män misstänks för en gruppvåldtäkt som ska ha skett på en flyktingförläggning ledde till betydande entusiasm på vissa delar av nätet.

På den främlingsfientliga sajten Avpixlat fanns snart ett par hundra kommentarer om kulturberikare som än en gång visat sitt rätta jag, islamister som våldtar sig till permanent uppehållstillstånd och svettiga araber som inte gör något annat än att ge sig på blonda kvinnor.

På nätforumet Flashback, nyligen för övrigt belönat med fint journalistpris av Sveriges Radio, startades en tråd med liknande funderingar.

Några av de skarpsinnigaste tänkarna bortsåg från att det var i Aftonbladet de läst om den misstänkta gruppvåldtäkten då de förutspådde att ”gammelmedia” inte skulle våga skriva om brottsutredningen.

Detta trams – som förvisso alltid dyker upp på de mindre rumsrena delarna av internet i kölvattnet av brottslighet med invandrare som misstänkta gärningsmän – bör bemötas.

Inte minst med tanke på att det utgör en betydande del av retoriken för en Jimmie Åkesson som fick mer än var 20:e röst i det senaste valet.

De har både rätt och fel, partiledaren och internetsvansen på nätet. Rätt i att invandrare är över­representerade i brotts­statistiken och att det inte finns någon brottskategori där detta är så ­tydligt som när det gäller den här typen av sexbrott.

Närmare 40 procent av våldtäktsmännen är invandrare. Risken att en person ska misstänkas för våldtäkt är fem gånger så stor bland utlandsfödda som bland svenskar.

Men rasisterna har fel då de använder siffrorna till att beskriva ett Sverige där lömska svartskallar ­ligger i var och varannan buske och lurpassar på lämpliga svenska kvinnor att förgripa sig på.

För en inte oväsentlig information i sammanhanget är att det är en mycket liten grupp invandrare som varje år misstänks för våldtäkt.

Statistiken kan lika gärna användas till att berätta följande: 99,78 procent av dem som fötts utomlands har aldrig misstänkts för sexbrott, visade en uträkning som BRÅ gjorde år 2002. Av dem som är födda i Sverige med svenska föräldrar är motsvarande siffra 99,96 procent.

Den enda hederliga slutsatsen är att det bland invandrare, som i vilken del av populationen som helst, finns en promilleandel rötägg.

Det är möjligt att den här texten inte övertygar några andra än dem som redan vet hur det ligger till. Högst sannolikt kommer den på ­sina håll att avfärdas som ­ytterligare ett alster författat av en kulturmarxist som tjänar sitt uppehälle på att försvara svartskallar som våldtar.

Men det är viktigt att gammelmedia påpekar hur det egentligen ligger till när helst den i och för sig inte oviktiga diskussionen om invandrare och brott bryter ut. Ingen annan kommer nämligen att göra det.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Oisín Cantwell