Det som är gratis blir snabbt sopor

KOLUMNISTER

Jag hörde en intervju med en kille som var med och startade ”Dagens skiva”. Eller, för att böja sig för den moderna språk- tortyren, ”dagensskiva.com”.

I tretton år har de recenserat skivor på nätet, men i måndags tog det slut. ”Vi har svårt att förnya oss”, sade killen.

Det är i och för sig en känsla som man kan identifiera sig med, men det fanns något särskilt sorgset med intervjun. Det här var ett av nätets första vattenhål. Och om jag förstod killen rätt var det just nätet som gjorde att de slog igen.

Nu finns musiken på Spotify. Ingen behöver köpa några skivor. Inte ens några filer. Alla kan lyssna, mer eller mindre gratis, på i stort sett allt. Ingen behöver räkna kronorna och rangordna plattorna på önskelistan. Ingen behöver sitta på kvällarna och stuva om i rangordningen. Ingen behöver sukta efter den där plattan man bara måste ha, men inte har råd med. Man kan skaffa hela klabbet på ett ögonblick.

Vad ska man då med recensenter? Envar sin egen recensent.

Ni behöver inte berätta för mig varför den utvecklingen är så bra och fantastisk. Jag har hört det, jag förstår det och jag inser att alla frustande fildelare har en poäng. Men låt mig i all blygsamhet få förklara varför det samtidigt är en riktigt mögig utveckling.

Det finns olika sätt att göra det på. Ett är ekonomens. Låt oss börja där.

Saker som är gratis för med sig sina egna problem. Det är sant att kostnad och värde inte är samma sak, men det finns ett samband mellan de tu. Det är inte ovanligt att det som är gratis inte tillskrivs något större värde. Det kan bytas ut när som helst, prövas lite slarvigt och slängas åt sidan utan en tanke. Saker som är gratis blir nästan omedelbart sopor.

Man kan också förklara det så här: Om man inte behöver tänka över vad man skaffar sig blir man lätt lat. Man slutar att använda sitt omdöme. Man konsumerar lite ditten och lite datten. Ganska snart har man förlorat förmågan att skilja skit från guld.

Men kanske är det här den sorgligaste förklaringen: Nätet har givit oss en enastående möjlighet att kommunicera med varandra. Tyvärr verkar det också ha givit oss allt färre saker att berätta för varandra. Vi kan själv. I förlängningen betyder det att vi inte alls behöver lyssna på någon annan. Det räcker att prata med sig själv.

Hur bra och fantastiskt låter det?

Adjö. Adjö ännu en möjlighet att få lära sig något nytt av folk som kan något, i stället för att lyfta sig själv i håret.

Dagens byggnad

De ugandiska martyrernas basilika i Namugongo, Uganda, påbörjades 1967 och invigdes 1975. Basilikan, som bärs upp av 22 kopparpelare, har formen av en afrikansk hydda och rymmer 1 000 personer. Den är tillägnad katolske helgonet Charles Lwanga och 21 av hans följeslagare, som brändes levande på platsen 1886.

Dagens fakta

Pommes frites uppfanns i Belgien på 1600-talet som ersättning för fisk, som blev svårare att fånga under den lilla istiden då tidigare öppna floder frös. Potatisen skars i fiskform och friterades.

avJohan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM