Mejla

Sofia Olsson Olsén

Vi har möjlighet och kunskap att göra svenska folket klokare

Publicerad:
Uppdaterad:
Gellert Tamas
Foto: MAGNUS WENNMAN
Gellert Tamas

KOLUMNISTER

Måndag för en vecka sedan publicerades den längsta texten någonsin i Aftonbladets historia, på vår sajt och i mobilen.

”Sammanlagt en miljon tecken, ett reportage anpassat för att läsas online”, som projektledaren och biträdande redaktionschefen Maria Trägårdh beskriver vår satsning.

Samma förmiddag befinner jag mig på redaktionsgolvet och hör hur Aftonbladets redaktionschef Håkan Andreasson intervjuar journalisten och författaren Gellert Tamas, som skrivit det långa reportaget, Maria Trägårdh och vår Plus-chef Ted Kudinoff.

Allt handlar alltså om Det svenska hatet, en fristående uppföljare till Lasermannen. Arbetet har tagit ett och ett halvt år, planeringen är rigorös, mötena många och samarbetet mellan olika kompetenser och avdelningar omfattande.

En satsning som Det svenska hatet är knappast snuten ur näsan, men det är precis det jag själv borde göra just där och då.

Snyta mig.

För när jag lyssnar på mina medarbetare där de inför sina kollegor berättar om idé, planering och genomförande blir jag så stolt att tårarna tränger fram. När redaktionschef Håkan räcker mikrofonen till mig så viftar jag undan den. Jag är blankögd och snorig och jag behöver inte säga något mer. Mina medarbetare säger det mycket bättre och hela redaktionen är för en sekund alldeles tyst.

Innan applåden brakar loss.

Den gemensamma stoltheten över journalistik som verkligen gör skillnad går att ta på, känns i hela rummet.

Det kan vara en berättelse i 41 kapitel som Det svenska hatet eller en satsning som #inteensam som beskriver halva befolkningens utsatthet. Det kan vara ett reportage av Sportbladets Erik Niva från Biskopsgården om en ung fotbollskille som det inte gick så bra för – och varför. Ett avslöjande av Kommunal-ledningens utsvävningar för medlemmarnas pengar eller en dygnslång livesändning efter att terrorister dödat 130 och skadat över 350 i Paris. Eller rapporteringen från de fruktansvärda händelserna i Bryssel, Orlando och Nice.

Jag är så stolt över att vara chefredaktör för Nordens största mediehus.

Vi har möjligheten och kunskapen att verkligen göra skillnad, göra svenska folket klokare och vardagen enklare.

Även om det betyder att jag ofta får gråta.

Läs den unika granskningen:

Händelserna och personerna som lett fram till dagens samhällsklimat

40 exklusiva delar – bara på Aftonbladet

Av: Sofia Olsson Olsén

Publicerad: