EU får två stjärnor till

Foto: Klicka på bilden för att få fram en stor version.
KOLUMNISTER

Hipp, hipp, hurra - EU blir ÄNNU större.

Om ett år blir Bulgarien och Rumänien unionens nyaste länder när 25 medlemmar blir 27.

EU växer så det knakar. För 1,5 år sedan gick tio nya medlemmar med i unionen. Nu är det dags för nästa utvidgning.

Om drygt ett år, 1 januari 2007, blir med stor sannolikhet Rumänien och Bulgarien EU:s nyaste medlemmar. Det framgår av den rapport som EU-kommissionen publicerade i går.

De båda länderna skrev under sina anslutningsavtal redan i våras, tio år efter att de lämnade in sina ansökningar. Men det betyder inte att de automatiskt kommer med.

Ställer krav på länderna

För att accepteras som medlem i EU krävs att man uppfyller grundläggande krav. Bland annat på demokrati, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi.

Man måste fungera på EU:s gränslösa marknad. Och här har både Bulgarien och Rumänien brister. De måste göra mer att kunna ta emot pengar från EU:s stödfonder, producera säkra livsmedel och bekämpa korruption. Bulgarien inte gör tillräckligt för att bekämpa organiserad brottslighet och Rumänien är för släpphänt mot utsläpp från industrin.

Balkan på kö

Om länderna i vår inte tagit itu med dessa problem kan EU skjuta upp medlemskapet i högst ett år.

Men EU slutar inte att växa för att Rumänien och Bulgarien kommer med. Turkiet och Kroatien inledde nyligen sina medlemsförhandlingar. När de blir klara står skrivet i stjärnorna. Ytterligare fem länder på Balkan har ställt sig i kö - och det kan bli fler.

I morgon träffas EU:s stats- och regeringschefer, bland dem Göran Persson, på slottet Hampton Court söder om London.

Vid brasan ska de diskutera strategiska framtidsfrågor för EU. En av dem är var gränsen för unionen går, geografiskt och storleksmässigt. Hur stort kan EU bli?

Men EU växer inte bara i antal länder. Vi blir dessutom fler. Snart bor 460 miljoner invånare i unionen, 2,3 miljoner fler än ett år tidigare. Främsta förklaringen är att utvandringen är mindre än invandringen.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM