Bygg en politiker

KOLUMNISTER

Lena Mellin: Lysande med Bert som rådgivare

Schlagerkungen Bert Karlsson som rådgivare är genialt.

Men det räcker inte för att nå politisk framgång. ”Brinn”, nyfikenhet och ett trevligt sätt är också nödvändigt.

Det är tidningen Resumé som i sitt senaste nummer avslöjar att schlagerkungen Bert Karlsson oavlönad arbetar som rådgivare åt ett antal socialdemokratiska riksdagsledamöter.

Bland dem Jan Emanuel Johansson, känd från tv-såpan ”Expedition: Robinson”.

Att anlita Bert Karlsson som rådgivare är snillrikt. Få, om ens någon, har sådan kunskap om vad som rör sig i folkdjupet som just Bert.

Rynkas på näsan

Men även om goda rådgivare är bra så räcker det inte. Det krävs fler byggstenar än så för att nå den politiska toppen.

I debatten rynkas det ofta på näsan åt stylister, spin doctors (manipulerare av opinionen) och andra medhjälpare som dagens toppolitiker omger sig med. Det är lite fånigt.

För att nå framgång i dagens medievärld räcker det inte att ställa sig på en uppochnedvänd låda och säga sitt hjärtas mening. Kraven är oändligt mycket högre.

Pekar på det självklara

Bert Karlsson pekar på en självklarhet. Han kallar det ”att gå emot partilinjen”. Man skulle lika väl kunna kalla det att märkas och visa civilkurage.

Den politiker som inte märks blir aldrig framgångsrik. Den som inte vill något kan möjligtvis få ett politiskt uppdrag – till och med som statsråd. Men hon eller han kommer aldrig att skörda några framgångar. Personen blir en förvaltare.

Civilkurage är en utmärkt metod att få uppmärksamhet. Den som brinner för en fråga kommer förr eller senare att märkas.

Ett steg på vägen

Men en politiker i toppen måste också vara estradör. Man måste kunna tala kort och rappt, gilla att stå i rampljuset och få en kick av tv:s soffor.

Kort sagt, Bert Karlssons råd är ett steg på vägen för Jan Emanuel och andra politiska karriärister. Men det räcker inte.

Läs också:

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM