De hånas för hur de ser ut

KOLUMNISTER

Folkpartister kränkta på LO:s blogg

Bloggarna blir partiernas ömma punkt i valet. Här får vi veta vad kandidaterna tycker - egentligen.

På en LO-blogg kallas kortvuxne Stein för dvärg. Och Tommy, 36, för rullstolsbunden gubbe.

Foto: THOMAS JOHANSSON
inte uppskattat Stein Ramstad blev kallad dvärg och Tommy Steinbach omnämdes som rullstolsbunden gubbe på LO:s blogg.

Massmedier är vana vid att hantera uppgifter som många människor ska läsa, lyssna till eller titta på. Trots det blir det fel ibland.

Men i bloggarnas värld får enskilda individer utan någon som helst vana samma roll som medieföretagens ansvariga utgivare, personer med lång journalistisk erfarenhet.

Där blir det fel. Och det kommer att bli ännu mer fel i valrörelsens hetta.

Ta Nicklas Erikssons blogg som exempel. Han är ordförande inom Fastighetsanställdas förbund och en av sju utvalda bloggare på LO:s ungdomssajt. På sajten poängteras att alla människor har lika värde. Och att diskriminering är olaglig.

"Patetiskt"

Men när Nicklas Eriksson skulle beskriva socialdemokraternas och folkpartiets kampanjarbete under Hammarkullekarnevalen i Göteborg i helgen lät det inte riktigt så. Då skrev han så här om två av folkpartiets valarbetare:

"Rent patetiskt blev det när de rullade in en gubbe i rullstol och en dvärg."

Gubben var Tommy Steinbach, 36, som sitter i rullstol sedan två år efter en ryggmärgsskada. Han kandiderar till regionfullmäktige. Dvärgen är Stein Ramstad, 26, ombudsman för Liberala ungdomsförbundet i Göteborg och kandidat till kommunfullmäktige. Han är mycket riktigt väldigt kort - 149 centimeter.

Bad om ursäkt

Varken Stein eller Tommy uppskattar att bli kallad dvärg och rullstolsbunden gubbe. Och i går kväll bad Nicklas Eriksson dem om ursäkt och raderade sina nedsättande ord.

Men även på andra politiska bloggar har det kastats skit och spritts rykten. Två unga folkpartister vidarebefordrade glatt rykten om att Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson varit otrogen. En SSU-ombudsman lade ut en bild av moderatledaren Fredrik Reinfeldt med texten "Rösta på din pedofil".

Bloggarna kan bli partiernas ömma punkt i valet. Där kallas saker och ting för något helt annat än vad som står i handlingsprogram eller valmanifest.

Det är där fördomarna kommer fram. Det är där omdömeslösheten frodas. Skillnad mellan partierna på det området? Det återstår att se.

Fotnot: En blogg är en dagbok på internet.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM