Mejla

Lena Mellin

Påhoppet på lata Britt-Marie, 45, är skojigt

Men i sak har Cuf-ordföranden fel

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Påhoppet på den fiktiva personen Britt-Marie, 45, är roligt eftersom det är fräckt och fult men tydligt.​

Ge oss mer av det och den politiska debatten blir begripligare.

I fredags förra veckan valdes Réka Tolnai, 22, till ny ordförande för Centerns ungdomsförbund, Cuf.

Hon har på rekordtid skapat sig ett namn och det beror på hennes brutala påhopp på den fiktiva figuren Britt-Marie, 45.

Cuf vill avskaffa Las, lagen om anställningsskydd. Den ska försvinna helt och hållet, enligt dem.

Skälet är att lagen skyddar Britt-Marie, men inte den armé av ungdomar som står redo att kliva in på arbetsmarknaden. Britt-Marie kan sitta och lata sig i fikarummet, enligt Réka Tolnai, och sitter där i vägen för hårt arbetande ungdomar som, underförstått, arbetsgivaren skulle ha större nytta av än medelålders Britt-Marie.

Påhoppet är som sagt roligt i sin tillyxade brutalitet. Budskapet är dessutom tydligt. Man ser Britt-Marie framför sig i soffhörnan. Tydlighet, kan jag intyga, är en bristvara i politiken och bör uppmuntras.

Men Réka Tolnai har fel i själva sakfrågan. Lagen om anställningsskydd skyddar inte latmaskar som tillbringar arbetstiden i fikarummet.

​Den som maskar på jobbet kan få en varning. Efter flera varningar får man sparken. ​​Utan prut.​

Réka Tolnai, 22, är ordförande för Centerns ungdomsförbund, Cuf.
Réka Tolnai, 22, är ordförande för Centerns ungdomsförbund, Cuf.

​Lagen om anställningsskydd, Las, hindrar heller inte företag att göra sig av med personal, oavsett ålder. Vad än Cuf tror. Uppstår det arbetsbrist ska avskedandena göras i tur och ordning, den sist anställde ska sluta först.

Enligt lagtexten. I praktiken görs det avsteg från den principen hela tiden. Turordningen avgörs i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare och de som blir av med jobbet får ofta en liten summa pengar med sig efter uppsägningstidens slut.

Så långt missuppfattningarna om Las hos Cuf. Men de tycks också ha en felsyn på hur arbetsmarknaden ser ut.

Vissa sektorer skriker efter folk. Ett exempel är vården. Den som vill utbilda sig till ett vårdyrke kan garanterat välja och vraka mellan jobben. Helt säkert är att lata Britt-Marie inte skulle vara lika framgångsrik.

Ytterligare en missuppfattning är att det svenska samhället skulle må bra av att sparka ut dem som är 45 år eller äldre från arbetsmarknaden. Det skulle bli mycket, mycket dyrt. Réka Tolnai och hennes jämnåriga skulle få jobba mycket, mycket hårt, för att hålla dem under armarna ekonomiskt. Det skulle helt enkelt bli svindyrt och det tror jag inte ingår i Cuf-kalkylen.

Men som sagt – hellre raka rör än en söndertuggad ordsörja i den politiska retoriken.

10 673 kvinnor har Britt-Marie som tilltalsnamn. Enligt SCB är namnet mycket otrendigt. Medelåldern bland Britt-Marierna torde dock vara betydligt högre än 45 år.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: