Mejla

Peter Kadhammar

40 procent anser fortfarande att Trump gör ett bra jobb

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

WASHINGTON. Detta är inte vi, sa Joe Biden om stormningen av Kapitolium.

Detta är inte vi, sa Donald Trump Jr om stormningen.

Detta är inte vi, säger otaliga kommentatorer och vanliga människor.

Men det är ju precis vilka amerikanerna är. Mobben som försökte stoppa den demokratiska processen och sabotera det fredliga valet.

Precis som de kan vara det motsatta.

Karen Irwin, 45, har inte kunnat betala hyran under coronan.

Till exempel Karen Irwin, 45, som suttit framför Vita huset i fyra månader - fyra månader av protest mot narcissisten Trump, mot polisvåldet mot svarta, mot otillräckliga åtgärder mot coronakatastrofen. Hon har en lägenhet på Manhattan i New York, en enrummare. 2400 dollar i månaden. Hon har inte kunnat betala hyran sedan pandemin slog ut hennes möjligheter att försörja sig.

Hon sitter på en brassestol framför den tredje eller om det är fjärde avspärrningen i raden framför Vita huset. Betongsuggor. Betongsuggor. Staket. Längre får inte allmänheten komma. Sedan följer ytterligare staket, staket och kanske Vita huset.

Man kan inte längre se världens berömdaste byggnad: bara flaggan i topp fast resten av stadens är på halv stång sedan polismannen Brian Sicknick dödades när han försvarade Kapitolium mot Trumps anhängare.

Karen Irwin äter mat ur en plastbägare. En gåva. Många skänker mat och dryck till de fåtaliga demonstranterna framför sista avspärrningen. Hon har varit här fyra månader utan pengar men aldrig varit hungrig.

Är det Amerika?

Absolut.

Neil Cousin vandrar fram och tillbaka med sin flagga.

Karen Irwin är skådespelare och bartender, en av alla dessa moderna kulier som går från påhugg till påhugg i den nya gigekonomin. Hon vet att hon kommer att mista sitt hem i samma stund som myndigheternas förbud mot vräkningar under pandemin upphävs.

Hon har inget kvar mer än sin vilja.

I samma stund som hon äter sin mat och killen som sköter demonstranternas högtalaranläggning sätter på "I'm so glad" med Cream och en pensionerad snickare vid namn Neil Cousin vandrar fram och tillbaka på den avstängda gatan med en flagga med Trumps namn överstruket kommer en ny sammanställning av stödet för presidenten.

För en vecka sedan försökte han genomföra en statskupp genom att hindra bekräftelsen av valet av Joe Biden.

39,8 procent av amerikanerna tycker fortfarande att Donald Trump gör ett bra jobb.

Det är bara något mindre än före kuppförsöket. Trump brukade stadigt ligga runt 42 procent.

Budskap på marken.

Dagen efter kuppförsöket applåderade RNC, det republikanska partiets ledning, Trump när han telefonerade en hälsning till dess ordinarie vintermöte som hölls i Florida. Inte ett ord av kritik mot Trumps lögner om det ”stulna valet”, inte ett ord av kritik mot hans uppvigling och uppmaning till folkmassan att bege sig till Kapitolium.

Så visst är detta Amerika – det krigsliknande tillståndet i huvudstaden – de avstängda gatorna - polisbilar och sandfärgade lastbilar från armén som spärrar trafiken - det allt vidare ingenmanslandet runt Vita huset, så stort att man bara kan skymta byggnaden från vissa vinklar - soldaterna som står med automatkarbiner över bröstet runt Kapitolium.

Fler amerikanska soldater är nu mobiliserade i Washington än i Irak, Afghanistan och Syrien sammantaget, rapporterar CNN.

Faran är högst reell: landet är fullt av milisgrupper som älskar sina vapen och hatar allt som de uppfattar som ”vänster” eller ”opatriotiskt”. Faran är högst reell: det finns 393 miljoner skjutvapen i privat ägo i USA, amerikanerna äger hälften av alla civila vapen i världen.

Karen Irwin reser sig. Hon byter några ord med den dansande mannen som sköter ljudanläggningen. Han sätter på ”Stand by me”. Flaggor för Black Lives Matter och Pride och någon enstaka för Joe Biden rör sig lojt i den milda vinden. Två hemlösa sitter på en stenbänk utanför fackföreningsrörelsen AFL-CIO:s högkvarter. De ropar om musiken någon gång tystnar. Två byggarbetare fotograferar varandra hos demonstranterna.

En byggarbetare utanför Vita huset.

En kvinna med cykelhjälm men utan cykel dansar med en kaffemugg i höger hand. Hon har prytt hjälmen med blommor.

Poliserna sitter i sina bilar och tittar på cirkusen.

Det är Amerika.

Precis som mobben i Kapitolium.

PODD Riksrätt för Trump - igen

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

LÄS VIDARE

Doug stormade USA:s kongress

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump Jr

Donald Trump

Kapitolium

Washington

USA