Mejla

Lena Mellin

Sabuni håller på att gräva sin egen grav

Man tar inte död på en kris genom att hålla tyst

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

​Liberalerna fördjupar nu sin egen kris genom att inte kunna ge besked om någonting.

Svaret på frågan om partiet vill spräcka Januariavtalet, och orsaka regeringskris, är att det pågår en process.

Nyamko Sabuni håller på att gräva sin egen grav.​

​För mindre än två veckor sedan meddelade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att hennes parti skulle lämna Januariavtalet om regeringen inte backade från ett mindre förslag i det stora migrationspaket som är ute på remiss (och som Liberalerna inte står bakom). Formellt berodde det på att förslaget skulle kunna kosta pengar och Liberalerna skulle minsann inte ställa sig bakom det i kommande budgetförhandlingar inom Januariavtalets ram.

Utspelet var svagt förankrat i partiledningen och vållade intern debatt.

Under fredagen satt partistyrelse och Liberalernas riksdagsledamöter i ett extramöte från klockan nio på morgonen till fem på eftermiddagen.

Resultatet beskrevs så här av partisekreterare Juno Blom, i ett skriftligt uttalande: Liberalerna har lovat väljarna att ge ett tydligt besked inför valet 2022.

Enligt samma meddelande påbörjades en process redan i december om detta vägval.

Men på vilken fråga var det ett svar? Inte på dagens, om Liberalerna tänker hoppa av Januariavtalet nu. Eller om de inte tänker göra det. Det var helt enkelt svar på annan fråga, en som just nu inte ställts och som inte heller är högaktuell. Enligt källor i Liberalerna diskuterades den frågan i stället på partiets ordinarie riksdagsgrupp i tisdags.

Nyamko Sabuni har hotat att spräcka Januariavtalet.
Nyamko Sabuni har hotat att spräcka Januariavtalet.

Om de skulle hoppa av Januariavtalet nu skulle det resultera i regeringskris. Stefan Löfven valdes till statsminister av riksdagen med löftet att bilda regering med MP och budgetsamarbeta med Centern och Liberalerna.

Nyamko Sabuni håller på att gräva sin egen grav. Man kan inte hota med att fälla regeringen och sedan hålla tyst.

Förre V-ledaren Jonas Sjöstedt hotade i höstas också med att fälla regeringen. Inte heller han fullföljde, men han gjorde det i alla fall under en verbal kaskad som pågick i flera veckor. Det lät inte som han backade. Sabuni låter inte alls. Det inger inte förtroende.

I Sifos senaste väljarbarometer, som presenterades under fredagskvällen, skulle 3,2 procent rösta på Liberalerna om det vore val i dag. I Aftonbladet/Demoskop tidigare i januari var siffran rekordlåg 2,3 procent. Partiet löper alltså risk att inte längre vara ett riksdagsparti.

Vaghet är det värsta väljarna vet. De vill ha tydliga besked, ordning och reda, löning på fredag. Att hålla tyst, eller tala i gåtor, är ingen väg ur en politisk kris som Liberalernas.

Liberalerna besked är för närvarande dimmigare än vanligt. Har Sabuni partiets förtroende? Ska Januariavtalet spräckas? Två grundläggande frågor som trots åtta timmars sammanträde inte har några svar. Inte ens dimmiga utan inga svar alls.

Det stärker inte Liberalerna, som törstar som en kruttorr öken efter en fråga som väljarna begriper – och tycker är relevant och intressant.

Dit är det tyvärr långt kvar.
 

PODD Mellin: Så kan Liberalerna sänka Stefan Löfven

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE