Mejla

Peter Kadhammar

Försvarsmakten tog färjan till Gotland – sen blev det tvärtyst

Publicerad:
Uppdaterad:
Svenska soldater på Gotlands gator i slutet av augusti 2020.
Foto: Bezhav Mahmoud/Försvarsmakten
Svenska soldater på Gotlands gator i slutet av augusti 2020.

Hotet från Ryssland är reellt, ingen med hästarna hemma och knivarna i lådan kan säga annat, det är bara att titta på Putins aggressioner mot grannar, politisk opposition och mjuka mål som västliga demokratier.

Det är bra att Sverige vill försvara sig.

Men något är lurt.

 

I slutet av augusti skickades i största hast ett pansarförband från från Södra skånska regementet på Revingehed till Gotland.
Nyhetsprogrammen visade filmsnuttar på pansarvagnar som anlände till Visby med Gotlandsfärjan. Landet må vara hotat men det är inte värre än att försvarsmakten kan ta färjan tillsammans med turisterna.

På kajen stod viceamiral Jan Thörnqvist. Han var bister.

– Det är inte en övning, det är skarpt, sa han till SVT.

Naturligtvis var försvarsmakten ”förtegen”, militärer och poliser brukar betecknas som ”förtegna” när de inte berättar allt för medierna.

– Det vi kan säga är att vi genomför en beredskapsinsats, sa Försvarsmaktens kommunikatör Magnus Lindstedt.

Viceamiral Thörnqvist var emellertid inte mer förtegen än att han antydde att mängder av soldater och materiel forslades till Gotland, som ibland kallas Kalkstens-Hawaii, ”sensorer, samt terräng- och pansarfordon och man kommer även ha tillgång till luftvärn, fartyg och Gripen-flygplan” tutade SVT.

På nätet la SVT ut filmsnuttar som visade stridsflygplan vrålande i skyn, mullrande pansarvagnar och soldater med automatkarbiner som patrullerade i ett villasamhälle där invånarna höll sig gömda. Inga röster, bara jetmotorer, vinden i mikrofonerna och pansarvagnarnas rassel.

 

Det är aktiviteter från Ryssland som är orsaken till det lite upptrappade läget, meddelade Thörnqvist på en textplatta till de dramatiska bilderna.

Det var försvarsmaktens egna bilder som SVT la ut. Journalister har en benägenhet att låta som militärer så fort de får se en bössa. Sedan är inte steget långt till att tacka när försvaret erbjuder propagandabilder också.

”För närvarande bedömer Försvarsmakten risken som låg för ett militärt angrepp mot Sverige”, slutade SVT:s rapport.

Observera uttrycket ”för närvarande”. Ytligt och formellt sett är orden nedtonande och nyanserande, i verkligheten tjänar de som larmklocka. ”För närvarande” är samma sak som ”för stunden”. Och i morgon? Då kan kriget bryta ut!

 

I en månad har jag då och då grunnat på det där tv-inslaget. Tittarna serverades stor dramatik och sedan blev det tvärtyst.

Är pansarvagnarna från Skåne kvar på Gotland?

Patrullerar fortfarande soldater bland mexitegelvillorna?

Demonstationerna och den politiska oron i Belarus fortsätter ju, Ryssland fortsätter att vara aggressivt och provokativt mot omvärlden.

Skönt att Sveriges beredskap är på topp!

Jag ringer pressinformationen på Försvarsmakten som dock är – förtegen.

– Jag kan inte gå in på om beredskapsinsatsen pågår. Vi löser de uppgifter vi får. Enheten från P7 i Skåne har lämnat Gotland. De var väl där en knapp vecka, tror jag, säger pressinformatören Jan Olsson.

Han vill inte gå närmare in på pansarförbandets uppgifter utan hänvisar till en högre informatör som heter Therese Lagerstedt. Hon säger att soldaterna från Skåne förstärkte försvarets närvaro samt bidrog med bevakningsuppgifter.

– Jag kan inte gå in på detaljer av sekretesskäl.

 

Överbefälhavaren Micael Bydén visade när han var nytillträdd för några år sedan omedelbart handlingskraft. Han beordrade 150 soldater från Skövde som övade på Gotland att stanna på ön.

Även dessa soldater visades i tv när de patrullerade i Visbys utkanter. Ryssland uppgavs vara irriterat. Tacka tusan för det! Sverige visar musklerna!

Så vad gjorde denna gång pansarsoldaterna från Skåne? Vilka hemliga uppgifter hade de?

Jag får tag i överste Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente. Han befinner sig passande nog på ett skjutfält.

– Deras uppgift var att visa närvaro, säger han.

Pansarvagnarna for runt på ön och visade upp sig. Soldaterna lärde sig att hitta runt. Efter några dagar tog de färjan hem.

Uppdraget slutfört. Putin stukad? Hm. Svenska folket fick i alla fall se lite liv och rörelse.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad: