Mejla

Wolfgang Hansson

Munkavle hindrar inte Trump från att stärka sitt grepp

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sociala mediejättars fortsatta munkavle stoppar inte ex-presidenten Donald Trump.

Bakom den skenbara tystnaden stärker han åter sitt grepp om det republikanska partiet.

Den som vill bli vald till toppuppdrag måste omfamna Trumps lögn om att han blev bestulen på valsegern. Annars tvingas de bort.

Donald Trump
Donald Trump

För sundheten i den politiska debattnivån har det varit en välbehövlig vila att slippa ta del av Trumps flod av lögner och förolämpningar på Twitter och Facebook. Den senares beslut i går att förlänga förbudet i ett halvår ger ytterligare respit, även om man kan sakna underhållningsvärdet.

Bannlysningen visar hur oerhört beroende Trump varit av sociala medier för att kommunicera med sina anhängare. Hade han fortfarande varit president hade han kunnat få ut sitt budskap ändå. Nu när han inte längre har någon formell maktställning är det svårare.

Men det bedrägliga lugnet innebär inte att Donald Trump är overksam. I kulisserna fortsätter han att samla in pengar till sin organisation och skickar ut en allt stridare ström av meddelanden via sin kommitté Save America och från en ny bloggplattform från vilka han styr utvecklingen i det republikanska partiet.

För trots att han saknar formell maktställning stärker han sitt grepp om partiet. Många av de ledande republikaner som tog avstånd från hans handlade i samband med stormningen av kongressen den 6 januari har nu mildrat sin kritik eller åter helt och fullt ställt sig bakom Trump.

I stället för att utreda hur stormningen kunde ske, vilka som låg bakom det som i praktiken var ett försök till statskupp vill majoriteten bara lägga händelsen åt sidan och gå vidare.

Känslan var att lögnerna om valfusk successivt skulle ebba ut när Biden väl tillträtt. I stället fortsätter Trump pressa partiets företrädare att odla dem eller tyst acceptera deras fortsatta existens.

Stoppa personkulten

De som försöker säga sanningen är på väg att stötas bort från partiet. Senatorn Mitt Romney buades ut när de republikanska partiet höll sitt konvent i Utah den gångna helgen.

Partiets tredjeman i representanhuset Liz Cheney fortsätter att hårt kritisera Trump för att han inte accepterar valförlusten, senast i en debattartikel i Washington Post. Enda sättet att rädda partiets framtid är enligt henne att upphöra odla personkulten av Trump, sluta prata om att fusk avgjorde valet till Joe Bidens fördel och tillsätta en oberoende kommission som granskar stormningen av kongressen.

För detta utsätts hon så gott som dagligen av skopor av ovett från Trump som bland många invektiv kallar henne ”en krigshetsande dåre” . Han vill tvinga bort henne från partiledningen och förhindra att hon väljs om till kongressen. Trump ser ut att vara på väg att lyckas.

Cheney överlevde enkelt en misstroendeomröstning i representanthusets partigrupp i februari efter att hon varit en av få republikaner som röstade för att ställa Trump inför riksrätt men den här gången verkar partiet ha vänt sig mot henne.

Inte bara mot henne. För att nå framgång i partiet krävs obrottslig lojalitet mot Trump. Ingen som vill bli vald vågar utmana Trump.

Mer än ett halvår efter valet anser en klar majoritet av republikanska väljare fortfarande att Trump bestals på valsegern. I deras ögon spelar det ingen roll att 60 domstolar, många med domare tillsatta av Trump, avvisat alla anklagelser om valfusk.

Trumps nästa byte

Efter att ha träffat många Trumpanhängare som är allt annat än korkade börjar jag alltmer luta åt att det inte handlar om att de verkligen tror på valfusk utan att de helt enkelt inte vill acceptera verkligheten som de ser ut. Att hålla liv i sagan om valfusk är att hålla liv i hoppet om att deras idol Trump ska återvända.

De vet att Biden vann men vill inte godta det. Genom att medvetet förneka sanningen hoppas de att på något sätt kunna slita åt sig makten från Biden. Om inte nu så åtminstone i mellanårsvalet nästa år eller senast i presidentvalet 2024.

Republikanskt styrda delstater har inlett ett omfattande arbete med att inskränka möjligheterna att rösta för grupper som traditionellt stöttar demokratiska kandidater som afro-amerikaner och låginkomsttagare.

Republikanerna ser möjligheten att i framtiden vinna i vågmästarstater som Georgia och Florida bara genom att hindra så många av motståndarsidans väljare som möjligt från att få utnyttja sin rösträtt.

Om Trump lyckas få partiet att göra sig av med Cheney kan minoritetsledaren i senaten Mitch McConnell vara nästa byte som Trump satsar på att fälla. Alla som gått emot honom ska rensas ut.

Ex-presidenten må vara försedd med munkavle men det hindrar honom inte från att svinga sin yxa.

Publisert:

LÄS VIDARE