Samhället i kris när poliserna är rädda

Foto: LASSE ALLARD
Jörgen Ohlsson, polischef i Stockholms norra förorter.
KOLUMNISTER

När polisen blir orolig för sin egen säkerhet kan vi vara ganska säkra på att samhället är i kris.
Så när Jörgen Ohlsson, en erfaren polischef i Stockholms norra förorter, berättar att det råder oro internt inför den nya satsningen på lag och ordning kan vi vara ganska säkra på att ängslan är mångdubbelt större ute i samhället, bland dem som köar framför bankomaten i Rinkebys galleria, bland gubbarna som dricker kaffe på Romeo Kafé och kanske till och med hos damen som säljer parfymer i de isande vindarna på torget.

Den gamla polisstationen var för liten. Den utsattes dessutom för flera brandattentat, vid ett tillfälle så allvarligt att poliserna inte kunde evakuera ty utanför stod fientliga ungdomar och väntade.
Poliserna kallade på bistånd från moskén vars ledare skyndade ut för att lugna ungdomarna. Därefter kunde moskéns representanter hjälpa poliserna i säkerhet.
I mina öron låter det där inte bara förnedrande utan också som om polisen gav upp sin auktoritet. Men i en gemensam rapport från Stockholms stad och polisen om integration nämns incidenten som ett fint exempel på "samverkan" mellan polis och det civila samhället. Det vill säga att imamen räddade poliserna från ungdomarna.

Samverkan är ett av myndigheternas honnörsord vilket år efter år, decennium efter decennium ekat mellan hyreshusen i Rinkeby, Tensta, Husby och andra förorter som benämnas "utsatta områden".
Och ju populärare ordet blivit desto våldsammare har brottsligheten utvecklats.
Jörgen Ohlsson säger inte samverkan även om han talar om vikten av samarbete. Han pratar mer om lag och ordning och behovet av strängare straff. Det är inte rimligt att polisen tar en kille med skarpladdad pistol och tvingas släppa honom efter förhör. Och tar honom nästa år igen, än en gång med skarpladdad pistol och iklädd skyddsväst. Och tvingas släppa honom igen.
– Han har varit inlåst sammanlagt fem timmar, den tid vi förhört honom.
Ohlsson dricker kaffe i Rinkeby galleria. Han är en medelålders karl som är så praktiskt klädd (jeans, boots, jacka) och vältränad (platt mage, breda axlar) att de flesta nog begriper hans yrke.

Ett par stenkast härifrån ska det nya polishuset ligga, planerad invigning hösten 2019. Ohlsson är ställföreträdande lokalpolisområdeschef, en ny titel i polisens nya organisation.
240 personer ska arbeta i två ombyggda hyreshus, säkrade för att klara angrepp.
– Det ska inte vara lätt att elda upp stationen.
Ohlsson talar om en stor och långsiktig satsning för att öka medborgarnas trygghet. Det blir fler poliser här än någonsin. Medborgarna längtar efter dem.
Tyvärr går rekryteringen trögt. De är kanske 205 i dag så det saknas minst 35.
– Vi vill inte kommendera folk hit. Vi vill att de ska söka sig hit och vara motiverade.
Hur ser det ut om fem år?
– Jag tror faktiskt att vi har fått ner brottsligheten då.
Ohlsson ler och kliar sig i nacken.
– Det tror jag faktiskt.

Ifall han ensam går över Rinkeby torg en kväll ser han sig om över axeln. Han berättar om den interna oron över flytten till den nya polishuset. Var ska personalen parkera sina bilar säkert? Det kan kännas olustigt att obeväpnad bege sig till tunnelbanan efter jobbet.
Och dessa få meningar, denna kommentar i förbifarten, lär mig mer om tillståndet än de tjockaste utredningar.

Flera dåd mot polisen i år 01:47
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Rinkeby

Husby

Tensta