Mejla

Lena Mellin

Heltidspolitiker – ett riskfyllt yrke

Fredrick Federley som Ursula.
Fredrick Federley som Ursula.

KOLUMNISTER

Om Fredrick Federley blev nerslagen för att han är en kontroversiell politiker vet vi inte.

Men klart är att heltidspolitiker är ett riskyrke.

Mer än var femte utsätts för hot.

C-ledamoten i riksdagen Fredrick Federley har hög profil.

Som medlem i Stureplanscentern tillhör han sitt partis högerflank. Han är homosexuell och har ett alter ego, transan Ursula som ibland gör spektakulära saker.

Federley bloggar och twittrar dessutom dygnets alla vakna timmar och bedriver en personvalskampanj för att bli återvald till riksdagen. Den som vill veta var Federley befinner sig kan ofta ta reda på det på ett mycket enkelt sätt.

I går kväll, vid 18-tiden, slogs Federley ner av fyra okända män i närheten av sin bostad. Enligt C-ledaren Maud Olofsson fick han kraftig hjärnskakning och en fraktur på näsbenet.

Gärningsmännen stal dessutom hans plånbok och länsade den.

Om attacken beror på att Fredrick Federley är riksdagsledamot vet vi inte i skrivande stund. Det kan vara ett vanligt rån.

Men att Federley fyra dagar före valet, långt innan solen gått ner och i ett av Stockholms mest välmående områden utsätts för ett simpelt gaturån förefaller, åtminstone vid första påseendet, som otroligt.

Redan före gårdagens rån hade riksdagens säkerhetstjänst klassificerat honom som en person som behövde vidta åtgärder för sin säkerhet. Efter mörkrets inbrott ska han åka taxi. Förra årets nota blev nästan 66 000 kronor.

Men att vara politiker är riskfyllt i Sverige. Enligt en undersökning som gjordes förra året vid Göteborgs universitet har mer än var femte heltidspolitiker i kommuner och landsting utsatts för hot.

Men de flesta hoten består av aggressiva brev och telefonsamtal. Endast tre procent hade utsatts för direkt fysiskt våld.

Partierna påstår ofta att hoten försvårar rekryteringen till politiska uppdrag. Det kan möjligen vara så, men folkligt missnöje med resultaten av den politiska gärningen är sannolikt en vanligare orsak till att folk kroknar och ägnar sig åt annat.

Fredrick Federley var motståndare till FRA-lagen. Efter det utsattes han för dödshot och hade vakande vakter vid sin sida.

Det hade han inte i går. Borde han ha haft det?

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin