Belöning: miljoner i fallskärm

KOLUMNISTER

Toppdirektör misstänks ha åkt på nöjestripp för skattepengar

Fastighetsdirektören i Stockholm tros ha använt skattebetalarnas pengar till privata nöjen.

Det är ett anmärkningsvärt fall av misstänkt korruption som Stockholms-tidningarna låtit passera.

Det är mycket som är märkligt i den historia ”Uppdrag granskning” berättar i SVT i kväll.

Moderaten Torbjörn Johansson gjorde snabb karriär. Började arbeta inom Stockholm stad 1997. Blev stabschef i Stockholm 2006, två år senare fastighetschef.

Torbjörn Johansson hade därmed fått det högsta ansvaret för förvaltningen av 2 000 byggnader i Stockholm, han hade 130 anställda under sig och en omsättning på cirka en miljard om året.

Stadsdirektör Irene Svenonius kallade sin medarbetare ”ansvarstagande” då hon tillsatte honom.

Men så började fakturorna trilla in. En medarbetare reagerade på att han stod som beställare på konstiga konferenser ingen hört talas om.

Johansson och två kompisar åkte dessutom till Barcelona i november i fjol för att kolla på Zlatan, en resa som officiellt handlade om att få inspiration till hur Brunkebergstorg i centrala Stockholm skulle bli en roligare plats.

Det märkligaste med denna resa var att fakturan skickades från ett företag som inte existerar – två månader innan sällskapet satte sig på planet.

Inte ens sierskan Saida skulle ha haft den exakta koll på framtida restaurangnotor som fastighetsdirektören hade.

När kommunens revisorer började nysta i saken upptäcktes fakturor som Johansson godkänt på sammanlagt 180 000 för evenemang som ingen beställt.

Johansson fick sparken i april. Inget märkligt i det. Men han fick samtidigt 2,2 miljoner i avgångsvederlag. Och kommunen valde att sopa hela historien under mattan i stället för att göra polisanmälan.

Vare sig Irene Svenonius eller det moderata finansborgarrådet Sten Nordin, Stockholms högste politiker, har i ”Uppdrag granskning” några bra svar på hur det kunde bli så.

Men statsåklagare Nils-Eric Schulz vid åklagarmyndighetens riksenhet för korruption inledde på eget initiativ en förundersökning och väntas snart åtala den förre fastighetsdirektören, som nekar till at ha begått brott.

Märkligast i denna historia är möjligen att tidningar, radio och tv i Stockholm inte brytt sig nämnvärt om det misstänkta bedrägeriet.

Här finns egentligen alla ingredienser. Skattebetalarna som tvingas betala en höjdares nöjesresor. Fallskärmen på över två miljoner som egendomligt nog betalades ut. Och politiker som håller sin kompis bakom ryggeni stället för att gå till polisen.

Det blev visserligen några rubriker då Johansson sparkades, men tidningarna skyndade snabbt vidare till nästa historia.

Jag vet inte vad det beror på. Kanske tycker riksmedia att kommunpolitik inte är tillräckligt viktig. Kanske är ett misstänkt bedrägeri på 180 000 för futtigt i en tid då direktörer i näringslivet roffar åt sig mångmiljonbelopp och kommer undan.

Korruption på hög nivå inom politiken borde dock inte få passera.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM