Ingen köper historien – men ljuga är inte olagligt

Foto: Mats Alm i rätten i Falun.
KOLUMNISTER

Allt är så sagt.

Men Linda Chens död är ännu en gåta.

När rättegången nu är över vet vi fortfarande ingenting om vad Mats Alm gjort eller inte gjort henne.

Låt oss kalla saker och ting vid sitt rätta namn.

Mycket tyder på att Mats Alm har mördat Linda Chen. Man behöver inte vara Sherlock Holmes för att begripa att om en väl gömd död kvinna hittas av sin sambo så finns det anledning att tro att han är skyldig.

Och vem skulle annars ha dödat henne?

Om detta pratade åklagare Niclas Eltenius länge och övertygande under sista rättegångsdagen i Falu tingsrätt i går.

Här finns alla ingredienser. Den kraftiga svartsjukan. Motivet. Dels ekonomiskt, testamentet och livförsäkringen skulle ge Alm en hel del pengar om Linda Chen dog. Dels bröllopet, som uppenbarligen var på väg att ställas in.

Alm, klädd i grå tröja, med längre hår än någonsin, satt stel i sin stol, lyssnade uppmärksamt och ljudade med munnen, som om han ville svara åklagaren.

Linda Chens mor och barn, som varit på plats varje dag under denna evighetsrättegång, satt även i går och väntade på de svar de aldrig kommer få.

Vi fick än en gång höra allt det där vi kan utantill vid det här laget.

De elaka kineserna, som kidnappade Alm, stuvade ner honom i en bagagelucka, lite då och då matade honom med gamla räkor och ställde upp honom för fotografering i Stockholm.

Dessa kineser som var så sluga att de inte bara höll hans dator i gång under de kidnappade dygnen utan även satte en kopia av honom på en buss mellan Stockholm och Söderhamn innan de dumpade honom bredvid kroppen.

Allt för att få det att se ut som att Mats Alm mördat sin sambo.

Även sierskan dök upp igen. Hon som ska ha berättat för Alm var Chen gömts. Hon är så skicklig att hon omedelbart borde anställas av Rikspolisstyrelsen.

Jag är ledsen, Mats, men det finns inte en domstol i världen som köper din story.

Men om det var olagligt att dikta ihop berättelser så hade Astrid Lindgren tillbringat en stor del av sitt liv i fängelse.

Och det är ju så att när åklagaren efter två skickliga timmar lämnade över målet så krävde de att Alm ska dömas för mord eller dråp eller vållande till annans död.

Det vill säga: De har ingen aning om vad som har hänt ­Linda Chen. De har inga bevis. De vet inte när hon blev mördad, var hon blev mördad, hur hon blev mördad, om hon ens blev mördad.

Det finns exempel på att bisarra historier har visat sig stämma.

Fråga Tommie Karim i Gävle. Han som hävdade att en okänd man plötsligt bröt sig in i hemmet och högg ihjäl hans sambo. Karim satt häktad i två månader innan det visade sig att han talade sanning.

Kan vi helt utesluta att Chen tog sitt liv? Eller att Alm puttade henne, att hon föll olyckligt och att han sedan drabbades av panik?

Den var naturligtvis all denna oklarhet rutinerade advokaten Peter Althin uppehöll sig vid.

Vältaligt och med effektfulla konstpauser radade han upp frågetecken.

Det var varmt och kvavt och det var uppenbart att inte ens Althin längre tror på sin klients berättelser.

Gång på gång återvände han dock till att vi inte vet någonting. Och hur ska rätten då kunna fälla Alm för mord?

Domen dröjer. Men redan i dag beslutar tingsrätten om han ska släppas på fri fot – eller genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Vad rätten än kommer fram till så slutar det här i hovrätten.

Har han inte redan släppts, släpps han rimligen då.

Det kan säkert uppfattas som stötande att Mats Alm nog snart är fri.

Men det måste få vara så.

ARTIKELN HANDLAR OM