Mejla

Lena Mellin

Rödgrön time out Reinfeldts lycka

Publicerad:
Uppdaterad:

Veckans vinnare är Fredrik Reinfeldt.

Veckans förlorare är Jimmie Åkesson.

Vad vi talar om är politikens innersta kärna – makt.

Mona Sahlin (S) och Peter Eriksson (MP), men däremot inte Lars Ohly (V), meddelade i tisdags att det rödgröna samarbetet i sin nuvarande form tar time out på obestämd tid. Uttalandena möblerade snabbt om den politiska maktkartan.

Tidigare stod ett block, alliansen, mot ett annat, de rödgröna. Medan Sverigedemokraterna var vågmästare.

Men när de rödgröna blev särbor upphörde detta förhållande att gälla. Mot den sammansvetsade regeringsalliansen stod plötsligt tre lösligt sammanfogade partier och en satellit.

Förlorare på nyordningen är Jimmie Åkesson och Sverige-demokraterna. Den maktposition det innebär att vara vågmästare mellan två block kommer han få njuta av betydligt mer sällan än han kunde räkna med på valnatten.

I värsta fall, sett ur Åkessons synvinkel, blir Sverigedemokraterna helt marginaliserade. En krumelur i marginalen, utan inflytande, i fyra långa år. Hur kul är det?

Fredrik Reinfeldt däremot är en vinnare. För det första är det inte säkert att de tre rödgröna partierna i fortsättningen kommer att visa upp en enad front i varenda fråga. Tvärtom, det är mycket troligt att de inte kommer att göra det.

Alltså kan det räcka med att regeringspartierna är eniga för att ett förslag ska gå igenom i riksdagen.

Men även när regeringen inte kan räkna med sådana promenadvinster har livet blivit lite lättare för regeringschefen. Antalet möjliga partners för regeringen att göra upp med har ökat. Från en till på pappret tre men i verkligheten två. Ohly vill inte Reinfeldt och hans kolleger ha med att göra.

Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna signalerade visserligen kort efter valet att de var beredda att göra upp med regeringen, bland annat om invandring och integration.

Men nu har, med alla rimliga mått mätt, intresset ökat. Alla partier vill ha makt och inflytande. När den egna alliansen tog paus växte manöverutrymmet för S och MP. De tänker de givetvis utnyttja sig av, det är en självklarhet.

I nästa vecka väntas de rödgröna göra upp med regeringen om truppen i Afghanistan. Det blir den sista uppgörelsen på gammalt manér. Sedan frias tyglarna på den rödgröna sidan.

Bra eller dåligt? Fredrik Reinfeldt vet svaret. Det gör även Mona Sahlin.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN