Mejla

Lena Mellin

– Arkelsten borde avgå

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon har visat prov på både pinsam aningslöshet och ytterst dåligt omdöme

’det finns gränser’ ”Man ska vara medveten om att det hela tiden finns gränser”, säger Fredrik Reinfeldt om Sofia Arkelstens bjudresa.
Foto: ULF HÖJER
’det finns gränser’ ”Man ska vara medveten om att det hela tiden finns gränser”, säger Fredrik Reinfeldt om Sofia Arkelstens bjudresa.

Sofia Arkelsten borde gå.

Att som miljötalesman låta sig bjudas på utlandsresa av oljebolag och kärnkraftslobby är inte bara omdömeslöst. Det är – ursäkta uttrycket – korkat.

Jag tillhör inte dem som tycker att människor ska avgå för minsta lilla felsteg. Människor gör tyvärr fel, hela tiden. Konsekvenserna behöver inte bli värre än en rejäl offentlig näsbränna.

Men Sofia Arkelsten har som riksdagsledamot och miljöpolitisk talesman (M) under förra mandatperioden visat prov på både pinsam aningslöshet och ytterst dåligt omdöme.

Hon lät sig 2008 bjudas på två utlandsresor. Av oljebolaget Shell för att träffa studenter, forskare och delta i ett seminarium. Och av en lobbyorganisation för kärnkraft till Finland för att delta i ett annat seminarium.

Riksdagens ledamöter har mycket stora möjligheter att resa utomlands. Inom ramen för partistödet får partierna i riksdagen 5 000 kronor per ledamot och år.

Därutöver finns 50 000 kronor per mandatperiod för enskilda resor. Ledamoten ansöker hos vice talmännen och får oftast ja.

Till det ska läggas 60 000 per mandatperiod för resor inom utskottets ram.

Hade miljö- och jordbruksutskottet, talmännen eller moderaterna tyckt att det var superviktigt att Sofia Arkelsten skulle träffa miljöstudenter och kolla på finsk kärnkraft hade hon alltså mycket lätt kunna få kostnaderna betalda av riksdagen.

Shell är ett av världens största oljebolag. Det har hundratusen anställda i 90 länder och utvinner och säljer fossil energi. Shell bidrar därmed höggradigt till utsläppen av växthusgaser som leder till att jorden blir varmare.

Sverige vill vara ett föregångsland på klimatområdet. Bland annat har Fredrik Reinfeldt, som EU:s ordförande, internationellt pläderat för större och snabbare minskningar av koldioxidutsläppen.

Men när Shell och kärnkraftsivrare bjuder in Sofia Arkelsten hör hon trots det inga varningsklockor. Det är gränslöst naivt och aningslöst. Shells idé är sälja olja och bensin, kärnkraftslobbyisterna vill bygga mer atomkraft. Förstod Arkelsten verkligen inte det?

Många förfasar sig över att Arkelsten nämnt Shell i en riksdagsdebatt och på sin blogg. Men jag har svårt att inse att det hon sa eller skrev är särskilt upprörande.

Däremot borde hon, om inte förr, anat ugglor i mossen när Shell försåg henne med en egen värd under Frankrikeresan. En riksdagsledamot från Sverige, VIP? Knappast.

Den som inte förstår att man ska avstå från bjudresor från storföretag och intresseorganisationer inom det egna politikområdet bör inte vara riksdagsledamot. Så enkelt är det.

Eller för att uttrycka det som finansdepartementets regelsamling ”Om mutor och jäv”:

”En anställd eller förtroendevald ska inte ens kunna misstänkas för att låta sig påverkas av ovidkommande önskemål eller hänsyn i sitt arbete”.

Därför bör Arkelsten avgå. Innan hon gör något som är ännu värre.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN