Resan är snart över – men inte kampen

KOLUMNISTER

Vi fick lift med en Lamborghini i går, radiomannen Fylking och jag.

Nej, inte en sportbil, utan en traktor.

Vi hade testat den berömda bänken i Vinslöv och ville hitta skjuts åt Ystadhållet när en kille som heter Martin Larsson dök upp i Lamborghinin. Han hade just bytt foder och kolvar i maskinen och var ute och körde en provtur.

Traktorn spann som en katt. Martin sa att den gick oroväckande bra. Vi klev upp på skänklarna till trepunktslyften och fick en byarunda. Sedan var vi inne på Perssons Taverna och skrev i gästboken.

Vi går i mål i Ystad i morgon, efter fem veckor på väg från Haparanda. Det ska bli skönt att komma hem. Men det har varit fantastiskt roligt att lifta genom det Sverige många storstadsmänniskor inte känner till eller ens kan föreställa sig.

Prostatacancer är en förbannad sjukdom som drabbar nästan alla män, förr eller senare. Man blir deppig av tanken på eländet, och det finns nog inte en gubbe som inte har fasat för konsekvenserna.

Vem fan som är vuxen vill gå med blöjor?

Hur kommer det sig att det inte satsats mer tankeverksamhet, pengar och teknik på att lura sjukdomen i sin linda?

Det ser inget vidare ut, och det naturliga är att man bara blir förbannad och uppgiven.

Men efter att ha mött tusentals människor i de mest skilda sammanhang de senaste veckorna kan jag berätta om en öppenhet, en generositet och en vilja att hjälpa till som ställer alla fördomar på huvudet, och som inger en smula hopp.

För när kunskapen och medvetenheten om Sveriges vanligaste cancerform ökar, så ökar också möjligheterna att få in mer stålar till forskning kring sjukdomen, dess orsaker och metoderna för att bekämpa den mer effektivt och med mindre kännbara konsekvenser för patienterna.

Vi har haft mycket kul på resan. Hela vägen. Våra utmanare Musse och Andreas har också varit bra. Lite för bra, till och med, de är ju så gymnastiska.

I fjol promenerade vi i tre månader. Sammanräknat med Mustaschkampen gav det lite över åtta miljoner kronor.

Nu har vi, två lag, varit ute i fem veckor. Enkel logik talar för att vi inte ska kunna slå förra årets resultat. Men vi är frustande optimister. Vi kör ett annat resonemang. När detta skrivs har vi fått ihop en bit över sex miljoner. Men vi har ett par dagar kvar och en del intäkter är ännu inte redovisade.

Och om du som läser det här vill hjälpa till och sms:a in en femtilapp eller två, så kommer vi att slå förra årets resultat. Tack på förhand, för Ditt bidrag!

901-9514

Cancerfondens bankgiro – märk betalningen MUSTASCHKAMPEN

ARTIKELN HANDLAR OM