Högst upp på toppen är alla visitkort tomma

KOLUMNISTER

Har ni någonsin träffat på någon med tomma visitkort? Ja, inte alldeles tomma, förstås. Ett namn, bara. Men inget mer. Inte ett nummer, inte en mejladress, inte en företagslogga, inte ens en titel.

Om ni har det: grattis! Man kommer inte närmare toppen än så. Som vanlig dödlig, alltså. Människor med tomma visitkort vill inte att ni ska ringa dem. Inte att ni ska mejla dem. Inte att ni ska besöka deras hem-

sida. De vill inte sälja något och de vill inte ha er röst.

Människor med tomma visitkort vet att deras blotta existens är själva poängen. De har inget ärende, utom sig själva. Gud har säkert tomma visitkort. Och PG Gyllenhammar och Sultanen av Brunei.

Att ha tomma visitkort är att påpeka att alla förklaringar är överflödiga. Och att tanken på att någon annan människa skulle kunna höra av sig, om än genom en brigad sekreterare, är absurd. Gud hör bön, men han chattar inte.

Från början var förstås alla visitkort tomma. Då lämnade man kortet till butlern, när man kom på besök. En liten artighet. Nu är det tomma visitkortet en raffinerad statussymbol.

Det, vill jag bara påpeka, smäller betydligt högre än vad våra vanliga vardagshöjdare har att komma med.

Ni kan knappast ha missat det. Först var det Svennis. Hur han ordnar sitt kärleksliv lägger jag mig inte i. Det är sånt sportjournalister kan moralisera över när de vill visa att de inte är gubbar, trots att de är sportjournalister. Nej, det är kravet på hans avgång som är grejen.

Sedan var det Thomas Bodström. Han har förstås inget att göra med rymningen från Hall. Han får inte ens ha det. Det kallas ministerstyre och är förbjudet. Men avgå, det skulle han ändå göra. Bosse Ringholm och idrottsklubben. Finansminister och ordförande i en skattefuskarförening. Avgå!

IT-skojaren Ylva Johansson, då? Kom igen. Åldringsvårdsdataspel? 180 miljoner back, mest skattepengar. Och över miljonen i lön. Nänä. Ni vet vad hon borde göra, fast hon inte hunnit tillträda än.

För att inte tala om alla direktörer som borde avgå. Och högre tjänstemän och domare och chefredaktörer och verkschefer.

Jag säger bara Anitra Steen. Avgå!

Ser ni mönstret? Kom inte dragande med några sketna skorpor från NK. I division 2 är det kravet på avgång som är den främsta statussymbolen. Utan det är man ingenting.

Och då är det ändå långt till toppen. Dit inga samtal, mejl eller ens sportjournalister når. Dit, där alla förklaringar är överflödiga. Och visitkorten tomma.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM