Mejla

Frida Sjödin

I Socialdemokratin ställer man upp för sitt parti

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Lena Mellin: Pär Nuders beslut är svårbegripligt

Pär Nuder blir av allt att döma inte Socialdemokraternas nye ledare.

För att ändra hans nej skulle det krävas en massiv övertalningskampanj från ett enigt parti.

Eventuellt räcker inte ens det.

I lördags kontaktade Pär Nuder valberedningens ordförande Berit Andnor och meddelade att han inte kandiderar som partiledare. Bara det var en offensiv handling.

I går gick han ett steg längre.

I ett mejl till nyhetsbyrån TT berättade Nuder om sitt besked till Andnor och underströk att han inte kommer att kandidera, inte i framtiden heller. Den offensiva handlingen hade därmed blivit ett benhårt nej.

Vad Pär Nuders beslut grundar sig på är oklart. Han klev in i regeringskansliet Rosenbad som en fjunig 20-åring och har tills han lämnade riksdagen 2009 befunnit sig i politikens centrum.

Han är kort sagt ett politiskt djur. Men trots det vill han inte bli ordförande för Sveriges största parti, ett parti både han och hans pappa har tjänat.

Det är svårbegripligt. Nuders beslut kan bero på att han nu sannolikt tjänar mer och arbetar mindre än han gjorde som heltidspolitiker. Det kan bero på löften till familjen, det kan bero på att hans beslut att lämna politiken är definitivt, det kan bero på något annat.

Men just nu, tisdagen den 25 januari 2011, är Pär Nuder ingen partiledarkandidat. Han vill inte bli nästa S-ledare.

Med den utgångspunkten finns två tänkbara scenarier. Den första är att valberedningen respekterar Nuders besked och stryker honom från listan.

Det öppnar vägen för Sven-Erik Österberg, gruppledare i riksdagen som fortfarande inte sagt nej, Anders Lago, kommunalråd i Södertälje som inte heller sagt nej och kanske någon annan.

Den andra är att partidistriktens kravspecifikation gör att valberedningen trots allt frågar Nuder. De distrikt som Aftonbladet talat med har levererat kravlistor som nära nog verkar skräddarsydda för Pär Nuder.

Den nye partiledaren ska ha suttit i regeringen, ha internationell erfarenhet och kontaktnät, förankring i partiet och behöver inte nöd­vändigtvis sitta i riksdagen.

På den beskrivningen passar inte någon annan av dem som förekommit i partiledardiskussionerna in. Bara Pär Nuder.

Om alla partidistrikt enhälligt skulle ställa upp bakom Nuder skulle valberedningen ha mycket svårt att respektera hans nej. Och Pär Nuder själv skulle få svårt att stå fast vid det.

I socialdemokratin ställer man upp för sitt parti och gör sin plikt. Det vet Nuder, alltför väl.

Men till ”Rapport” sa han i går kväll att beslutet att inte ställa upp är ”oåterkalleligt” och han poängterade att han lämnat politiken. Han tänker inte ändra sig.

Socialdemokraternas partiledare har två uppgifter. Han, eller hon, ska hålla ihop partiet och vinna val. Det underlättar om man har lyskraft och ledaregenskaper. Men var finns denna person?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN