Mejla

Peter Kadhammar

Svara otydligt är lätt som en palett

Äntligen överens Den blå-röd-gröna paletten Carl Bildt (M), Åsa Romson (MP) och Urban Ahlin (S) presenterade i går hur Sveriges fortsatta insats i Libyen ska se ut.

Foto: Foto: SCANPIX

KOLUMNISTER

Sveriges beredskap är god.

Utrikesminister Carl Bildt, Socialdemokraternas Urban Ahlin och Miljöpartiets Åsa Romson stod i Rosenbad och berättade att de kommit överens. Libyens folk kan vara lugnt. Sverige sviker inte.

Lugnande var det att höra Urban Ahlin förklara att han minsann har kontakter i Nato och känt till vad försvarsorganisationen behöver. Han har inte velat säga något förrän nu eftersom det är hemligt.

Carl Bildt, för dagen i ljus kostym, reste sig på tå och tackade för konstruktiva diskussioner. Han log.

Libyeninsatsen fortsätter ungefär som tidigare, med den skillnaden att Socialdemokraterna kan hävda att de fått igenom flera saker och breddat paletten av solidaritetsåtgärder. Palett är ett ord som Urban Ahlin använder i varannan mening.

Vårt land sänder några informatörer (tre eller sju eller tolv, sa Bildt) som i solidaritetens namn ska informera araberna om vad Nato gör. Amerikanerna kallar sådant ”psy ops”, psykologiska operationer.

Med detta är Urban Ahlin nöjd.

Han är också nöjd med att Sverige skickar soldater till ett brittiskt örlogsfartyg i Medelhavet. Svenskarna ska bistå britterna med att kontrollera fartyg som närmar sig Libyens kust.

Fem Jas Gripen-plan blir kvar och ska fortsätta att patrullera över Libyen. Socialdemokraterna var tidigare emot Gripen-planen men nu är de för.

Ja, de var aldrig emot planen, sa Ahlin. Det bara lät så när Juholt sa att han var emot dem. Men man kan inte säga allt på en gång, sa Ahlin i går. När Juholt sa att han var emot Gripen-planen menade han att han är för andra insatser också, exempelvis informatörer som ska informera.

Och så ...

Och så ...

Nej, något mer hade Bildt, Ahlin och Romson inte att berätta. Vårens politiska bråk, som ingen begripit, slutade med en koncentrerad räddningsinsats – för den svenska enigheten. Det var uppenbart för alla, utom för Urban Ahlin, för dagen klädd i statsmannamässig gråblå kostym.

Han hävdade att Socialdemokraterna gjort en heroisk insats för inte bara Libyens utan alla Nordafrikas folk:

– Om inte vi socialdemokrater varit så tuffa hade vi inte fått igenom denna breda insats.

– Nåja, sa Bildt.

Efteråt gav de enskilda intervjuer. Ahlin sa:

– Jag medger att vi inte har varit alldeles tydliga i vår mediala kommunikation.

Några minuter senare sa han:

– Man måste ibland vara väldigt tydlig.

Ahlin syftade då på Juholts uttalande att ta hem Gripen-planen, vilket Juholt inte menade.

Håkan Juholt är expert på försvarspolitik, Ahlin på utrikespolitik. Det ska bli spännande att se vad som händer när de ger sig på frågor de inte behärskar lika väl, som skatter, ekonomi och socialpolitik.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar