Mejla

Peter Kadhammar

Vi saknar makt men står och ropar hurra

KOLUMNISTER

Nyligen debatterades om övervakningskameror i tunnel­banan kränkte resenärernas integritet.

Det är inte länge sedan men det var en annan tid. Nu lever vi i en tid där det har blivit livsstil att ge upp sin integritet. Vi gör det frivilligt och gör vi det inte frivilligt måste vi göra det i alla fall. Det är omöjligt att verka i samhället utan att lämna ut sin personlighet. Google ser dig. Betalkortsföretagen vet allt om dina vanor.

Ett vanligt exempel på människors naivitet är de entusiastiska folkmassorna den varma sommaren 1914. Hurra! ropade de längs ­boulevarderna när soldaterna drog ut i fält.

Kriget skulle bli kort och ­– effektivt. Fyra år senare låg Europa i ruiner.

Det där är ett närmast övertydligt exempel på hur styrande och styrda sam­tidigt missbedömde de ­krafter som satts i rörelse. ­Uppenbarligen var det svårt att se galenskapen när man stod mitt i den.
 

En av vår tids stora gåtor är hur hela befolkningar kan förmås lämna ut sina liv till företag och myndigheter. Det förekommer nästan ­ingen debatt. Kanske beror det på att vi till helt nyligen levde i den bästa av världar.

Nu knakar Europa i fogarna och i Ungern ville det stora, inflytelserika partiet Jobbik registrera judar. Och här hemma ville Sverige­demokraterna, i opinionsmätningarna tredje största parti, registrera riksdags­ledamöter med dubbelt medborgarskap.

Vad vill de registrera härnäst? Vad vill de kartlägga nästa gång? Muslimer som enligt partiledaren är ett hot mot nationen?
 

Sverigedemokraterna kommer aldrig att få avgörande inflytande, säger du. Låt mig nämna en anekdot:

Nordisk Familjeboks tredje upplaga, nionde ­bandet som innefattar bokstaven H, publicerades 1928. Där nämns och avfärdas den tyske politikern Adolf ­Hitler. ”H:s inflytande har sedan dess varit obetydligt.”

1933 hade utgivningen kommit till band 19 som innefattade T som i Tyskland. Då hade Hitler gripit makten och ägnades tre tätskrivna spalter i uppslagsverket.

Jag säger inte att Jimmie Åkesson är Hitler. Jag säger att historien kan ta plötsliga vändningar vi har svårt att föreställa oss. Krafter vi saknar makt över är i rörelse och vi står längs den digitala boulevarden och ropar: Hurra!

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar