Mejla

Alex Schulman

Hur är barnen en fara för inredningsmiljön?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Jag kan inte säga att jag blev förvånad, för det blev jag inte. Trenden att exkludera barn i sociala miljöer har ju bubblat i Sverige i flera år. Men visst höjde jag ändå på ett ögonbryn när jag för en tid sedan kontaktade ett Göteborgshotell inför en weekendresa med familjen och genast fick veta att de inte önskade oss som gäster. Policyn på hotellet var tydlig: Jag och min fru var välkomna. Men inte våra barn. Jag höjde på ögonbrynet därför att jag aldrig tidigare hört om något cityhotell i Norden som gör på det sättet.

Jag försökte få en förklaring från hotellet och de förklarade långt och babbligt att den här platsen ska vara en plats för återhämtning, en lugn oas där man ska kunna koppla av utan de störningsmoment ett barn kan utgöra. Jag kunde inte låta bli att invända med en rad frågor:

Hur gör ni med äldre människor? Folk över 85 har ju en tendens att så att säga bli barn igen och de kanske spiller och håller på. Varför förbjuder ni inte dem också, när ni ändå håller på? Eller handikappade människor? Det är väl klart att det måste vara ett störningsmoment för hotellgästerna om det bullrar in en jobbig rullstol och man måste maka sig och ge plats.

Utvecklingsstörda männi­skor, hur är det med dem? Finns det inte risk att de låter och gör ljud och att ”den lugna oasen” rubbas av detta? Är epileptiker välkomna hos er? Det vet man ju att när de får ett anfall så blir det ett djävulskt liv, det är väl knappast något som ni uppskattar på ert hotell som ska vara ”en plats för återhämtning”? Då är det väl lika bra att förbjuda epileptiker också?

Hotellet lät meddela att de ÄLSKAR barn! Det är bara det att inredningsmiljön är direkt olämplig för barn.

Jag blev så förvirrad. Kanske har ingen av dem som driver hotellet själva barn? Eftersom de tycks tro att barn är lika med apor.

Det hade man ju förstått på ett annat sätt, om hotellet hade en policy mot apor. ”Med tanke på vår inredningsmiljö är vi rädda att vi inte kan tillåta apor här inne”. Men hur menar de att barnen skulle vara en fara för inredningsmiljön?

Jag vet hur ni invänder. Att det finns många andra barnvänliga hotell och att det bara är att välja ett av dem. Fast så sa de i USA på 30-talet också: ”Det är bara att välja ett annat säte i bussen.”

Av: 

Alex Schulman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alex Schulman