Mejla

Herman Lindqvist

Museet som inte lämnar nån oberörd

Publicerad:
Uppdaterad:
På judiska museet i Warszawa får besökarna möta konstnärer, vetenskapsmän och författare – alla polska judar.
Foto: MAGDALENA STAROWIEYSKA/D GOLIK/POLIN MUZEUM
På judiska museet i Warszawa får besökarna möta konstnärer, vetenskapsmän och författare – alla polska judar.

KOLUMNISTER

Polen var under 300 år en mångkulturell stormakt och judiska ­intellektuella en livfull kraft i den polska kulturen.

Herman Lindqvist har besökt det judiska museet i Warszawa – som berättar om mer än bara Förintelsen.

I över tusen år var judiska folket in­flätat i Polens historia, kultur och samhällsliv. I början av 1900-talet bodde fler judar i Polen än i något ­annat land på jorden, över tre miljoner.

Ända sedan medeltiden var judiska ­intellektuella en livfull kraft i den polska­ kulturen. Åtskilliga polska ­vetenskapsmän, konstnärer, författare och poeter som till exempel Polens ­nationalskald Adam Mickiewicz hade judisk bakgrund, liksom många av ­Polens främsta politiker, som det fria Polens första premiärminister Tadeusz Mazowiecki.

Denna, för de flesta okända tusen­åriga polsk-judiska historia, berättas nu i ett nytt museum i Warszawa, det största ­judiska museet i världen.

Det är inte den vanliga historien om Förintelsen - den har berättats på många sätt på många håll. Detta är mer berättelsen om en tusenårig, fruktsam samvaro, där judar var ­representerade på alla nivåer i samhället. Den judiska kulturella blom­s-tringen ända fram till andra världs­kriget hade inte varit möjlig i ett ­intolerant samhälle.
Polen var under 300 år en mång­kulturell stormakt. Där levde, sida vid sida, polacker, litauer, ukrainare, judar, armenier och tatarer.

Då religionskrigen rasade i resten av Europa införde Polen 1573 den första lagen om religionsfrihet. Kungen Sigismund August förklarade: ”Jag är inte härskare över era samveten.” Då judar ännu inte fick bo i Sverige fanns det judiska församlingar i 1 100 ­polska köpingar och städer.

Det judiska museet, ritat av den finländske arkitekten Rainer Mahlamäki, är unikt på många sätt och betraktas redan som ett av de främsta museerna i Europa. Byggnaden står i det som en gång var den ­judiska stadsdelen i Warszawa, men som helt utplånades under kriget.

Besökaren leds genom hela den polsk-judiska historien från den stund för cirka tusen år sedan då de första judiska flyktingarna anlände från ­Spanien till vad de kallade ­Polin, som på hebreiska betyder ”Här kan du vila”. Museet leder sedan besökaren från sekel till sekel, genom kulturell guldålder, men också genom perioder av antisemitiska upplopp, pogromer och förföljelser.
Tyska ockupationen och Förintelsen finns naturligtvis där, men de är inte huvudberättelsen.

Här berättas också om de tusentals judar som räddades av sina polska grannar, trots att de själva riskerade sina och sina familjers liv, och om judiska barn som smugglades ut ur ghettot av modiga eldsjälar som till exempel Irena Sendler, som lyckades rädda 2 500 barn.

Nära två miljoner kristna polacker dödades också av den tyska ockupationsmakten. De blev avrättade i koncentrationslägren, de sköts, hängdes och torterades ihjäl.

Tusentals polsk-judiska emigranter, deras barn och barnbarn har varit ­framgångsrika över hela världen - till ­exempel de israeliska statsmännen ­Menachem Begin, David Ben Gurion, Benjamin Netanyahu, likaså brittiska Labours ledare Ed Miliband. Konstnärer och kulturpersonligheter som Arthur Rubinstein, Isaac Stern, Woody Allen, Barbara Streisand och Amos Oz har polsk-judiska rötter, likaså ­regissören ­Roman Polanski och många ­andra.

Ingen lämnar museet oberörd. Själv stapplade jag ut omskakad, upplyst och tacksam för allt jag fått lära mig.

VISSTE DU ATT ...

De har polsk-judiska rötter

Rosenberg

... många framstående svenska kulturpersonligheter har polsk-judiska förfäder som till exempel DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, författaren Göran Rosenberg, förlagschefen Dorothea Bromberg, läkaren och författaren Stefan Einhorn, kriminologen Jerzy Sarnecki och många andra.

Viktigaste kuriren var en svensk

I ”Warszawasvenskarna” skriver Staffan Thorsell om dokumenten Sven Norrman smugglade ut och Per Albin Hansson förbjöd.

... en svensk affärsman som arbetade i Polen ­under ockupationen, Asea-chefen Sven Norrman, var en av de första som smugglade ut bilder och rapporter om den tyska jude­utrotningen i Polen. Han var den polska motståndsrörelsens viktigaste kurir till den fria världen.

Wallenberg ”rättfärdig”

... Israel tilldelar utmärkelsen ”Rättfärdig bland folken” till de icke-judar som med fara för eget liv och utan ekonomisk ­vinning räddat judiska liv. Polackerna är den största enskilda gruppen med över 6 454 utmärkelser. Tretton belönade har anknytning till Sverige, bland dem naturligtvis Raoul Wallenberg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN