Först när hon blev sjuk blev Angelina mänsklig

KOLUMNISTER

I veckan berättade Angelina Jolie att hon tvingats operera bort sina äggstockar för att undvika cancer. För två år sedan opererade hon bort sina bröst, sedan hon diagnosticerats med förhöjd risk för bröstcancer.

Två ingrepp som miljontals kvinnor världen över kan relatera till, och ännu fler anhöriga som genomlevt det fruktansvärda när problemet inte uppmärksammas i tid.

Angelina Jolie har hyllats unisont för sitt mod, men egentligen har hon bara gjort vad hon gjort hela sitt liv. Hon har stått för vem hon är, i framgång och fasa, och alltid inför öppen ridå.

Det har varit en del uppförsbacke.

Född in i kändisskapet med en svajig relation till sin pappa, skådespelaren Jon Voight, blev Jolie tidigt hett villebråd för skvaller­tidningarna. Ett gäng action­filmer av varierande kvalité som mest fokuserade på hennes bröst, och förhållanden med excentriska äldre män gjorde Jolie till en bad girl långt innan Rihanna tog patent på uttrycket och upphöjde det till något eftersträvansvärt.

När hon ensamadopterade två barn befäste hon bilden av en kvinna som inte bryr sig om konventionerna, men då hade hon ännu inte utmanat dem till fullo.

Strax därefter snärjde hon Brad Pitt från hela världens favoritgrannflicka Jennifer Aniston. Jolie blev den listiga älskarinnan som inte drog sig för att förstöra ­Hollywoods mest omhuldade äktenskap och skrapa åt sig av smulorna. Hon blev sinne­bilden för den svek­fulla kvinnan.

Efter några år växte familjen med Pitt. Angelina Jolie tänkte tydligen inte bara tugga i sig världens mest åtråvärde hunk och spotta ut resterna. Samtidigt uppmärksammades hon för sitt hjälparbete på utsatta platser i världen. 2009 vann hon en Oscar. Hon hade blivit en superkvinna.

Så vad hade hon gjort egentligen? En rejäl tonårsrevolt. Några tveksamma karriärval i unga år. Drabbats av barnlängtan och ­tagit saken i egna händer. Blivit kär i en upptagen man och framhärdat trots omvärldens dömande blickar. Till slut fått chansen och triumferat på jobbet.

Angelina Jolie har levt som de flesta, om än i betydligt glammigare förpackning. Men det var inte förrän hon blev sjuk som hon blev riktigt mänsklig för omvärlden.

En supermänniska rentav.

ARTIKELN HANDLAR OM