Mejla

Olivia Svenson

Klänning för 82 000 – någon har tappat konceptet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Vad skulle du göra om du plötsligt fick 82 000 kronor?

Låt mig gissa: jubla i falsett, fuldansa på stället, facebooka alla du känner, köpa något extra gott till fredagsfilmen och sen stoppa pengarna i alla gapande hål som uppstår därför att det är ganska dyrt att leva.

Jag vet vad prinsessan Sofia skulle göra. Den midnattsblå klänningen med ett ”broderat dekolletage av kristallpaljetter” som hon bar på Nobelfesten kostar nämligen exakt 82 161, enligt designern Oscar de la Rentas hemsida.

Fem hoppande plus fick klänningen av Aftonbladets modeexpert, och visst var den snygg. Snygg, och alldeles orimligt jättedyr. 

Och nu sitter jag här och känner mig lite provocerad och behöver andas i en papperspåse. Trots att:

1. Kungligheterna är kända för att ha svart bälte i lyxkonsumtion, vilket innebär att diamantklockorna, sportbilarna och haute couture-kreationerna får trängas med varandra på slotten.

2. Nobelfesten är den tillställning på året som kanske kräver den allra finaste stassen.

3. Sofia är något av en välgörenhetsdrottning, hon är till exempel medgrundare till Project Playground.

4. Hon kanske vill kunna göra vad hon vill med sina pengar utan att någon ska jiddra och skriva indignerade kolumner i ämnet.

Absolut på allt detta, med en brasklapp för att det möjligen kan vara du och jag som har fått hosta upp 82 apanage-lax plus stylistarvode för lite siden.

Status papperspåse: fortfarande provocerad.

Kanske kan jag lugna ner mig med att det här med att ha på sig lyxiga kläder, klippa band och på så vis representera Sverige är vad hela monarkigrejen går ut på. STRUNT SAMMA om 82 000 kronor är vad en fullvuxen man beräknas betala för mat under en tvåårsperiod – fransk sömnadskonst och smaragdtiaror är kul. Kungligheterna måste få glittra, om de är som vi försvinner hela poängen. MER GLITTER ÅT SOFIA!

Eller så drar jag åt mig papperspåsen igen och slår fast följande: Någon har tappat konceptet och det enda rimliga vore att alla prinsar och prinsessor kommer i second hand-kläder nästa Nobel.

Inte för att det nödvändigtvis är vackrare. Utan för att det vore lite mer modernt.

Av: 

Olivia Svenson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Prinsessan Sofia

Nobelpriset

Svenska kungahuset

Olivia Svenson