Krig – för att Bush saknade en plan B

KOLUMNISTER

Plan B.

Det vet varenda halvduglig mellanchef, att man måste ha en Plan B – om alla de där finfina planerna skulle gå över styr och haverera. En reservplan, där man i alla fall kan sopa ihop och rädda det man hade från första början.

Men så tänkte inte den amerikanske presidenten George W Bush och hans administration, när man i maj 2003 begav sig ut på rövarstråt till det avlägset belägna Irak. För att lägga vantarna på några massförstörelsevapen (som aldrig hittades) och för att störta den före detta presidenten och diktatorn Saddam Hussein.

Och nu?

Nu diskuteras om det råder inbördeskrig i Irak.

Ja, det gör det.

Eftersom president Bush aldrig levererade någon Plan B den där gången, så lever hundratusentals irakiska kvinnor och deras barn i ett krigstillstånd, i ett fullskaligt krig.

Ibland till och med mot sin egen klan, sin egen familj.

Landet har trasats sönder. Av självmordsattacker och bilbomber. Dödspatruller och kidnappningar. Av milisgrupper som har infiltrerat stats- och rättsapparaten.

Av religiösa sunni som hatar religiösa shia.

Och tvärtom.

Av våld, korruption, avrättningar och tortyr.

Miljoner irakier är på flykt.

Kaos har kastat kvinnorna tillbaka – till vaddå? Människorättsorganisationer rapporterar att kvinnor har svårare att få jobb. Att änkor tvingas att prostituera sig och att unga kvinnor försvinner spårlöst, kanske till människohandel.

Att föräldrar säljer sina döttrar till bordeller.

Att ”hedersmorden” ökar.

Doktor Quaiss Hassan på det centrala bårhuset i Bagdad berättar i ”Kvinnornas svarta bok”, att de flesta flickorna på bårhuset har hamnat där för att de blivit mördade av en släkting.

Och de flickorna är lätta att känna igen. De är ofta nakna, knivskurna över bröst och mage.

Den ena handen är borta.

Och den avhuggna handen är ett tecken på att flickan har blivit mördad av sin egen klan – att handen har överlämnats till klanens överhuvud.

”Den döda flickan har förmodligen blivit kidnappad”, förklarar doktor Hassan. ”Om en dotter blir kidnappad utgår föräldrarna från att hon har våldtagits och blir omedelbart mördad av en familjemedlem.

Familjens vanära är större än flickans plågor.”

Om inte allt detta är ett inbördeskrig?

Vad är då krig?

ARTIKELN HANDLAR OM