Vad är grejen med alla galonväskor?

År 1905 skrev psykoanalysens fader Sigmund Freud om en patient med det fingerade namnet Dora.

Patienten hade en halsirritation, vilket snuskgubben Freud tolkade som undermedvetna tankar på oralsex.

Dora fingrade också under en seans oavbrutet på och i sin handväska, vilket Freud inte uppfattade som vanlig nervositet, utan som en symbolisk lek med genitalierna och en akut önskan om att få onanera.

Nuförtiden är Freuds teorier inte speciellt gångbara i terapirummen. Handväskorna har dock blivit betydligt fler och märkvärdigare med åren. Och dagens bruk av dessa attribut väcker andra, mer konkreta frågor, än dem om undermedveten åtrå:

Varför bär så många kvinnor på ­galonväskor med reklamtryck?

Ni vet, de där bruna med guld­färgade logotyper, eller beiga eller röda med plåtbokstäver, klunsiga spännen och opraktiska handtag, vanligtvis med franska eller italienska namn och symboler.

Och varför betalar så många männi­skor så mycket pengar för dessa väskor, som sällan är mer funktionella än vanliga plastkassar från livsmedelsbutiken?

En del av de här väskorna går inte att stänga ordentligt. Prylarna trillar lätt ur, och lockar till sig ficktjuvar. En del är så stora och innehåller så mycket konstiga grejer att det tar lång tid att rota fram rätt sak. Några är så små att de knappt rymmer ett läppstift och en mobiltelefon.

Statusgrejen går att begripa. Ägaren vill visa att det är dyra grejer som hänger över axeln. Det är inte konstigare än killars skryt om bilar eller märkesklockor. Men bara en expert kan veta om en väska är original eller billig kopia. Möjligen tillverkas många av kopiorna i samma fabrik i Sydostasien som originalen, vilket borde förta skrytfaktorn rejält, eftersom den enda slutsatsen blir att ­väskans innehavare betalat en massa pengar i onödan för en påse av vävplast med reklam, som borde delats ut gratis.

Det finns en uppsjö sajter på nätet som handlar om handväskor. Det finns till och med sajter där kvinnor vittnar om de mest pinsamma och konstiga saker de burit i sina handväskor. Det skrivs tusentals artiklar om handväskor i lika många tid­skrifter över hela världen.

Den amerikanska publikationen Haute Handbags senaste nummer innehåller bland annat artiklarna ­"Inte för shabby", "Brudväskekollektion", "Sommar i Toscana", "Filtväskor" och "Bär den som en rom".

Yngre läsare ska veta att även många män bar handväska på 1970-talet. De var små och bars med en snodd runt ena handleden. Elaka ­tungor kallade dem bög­slungor. Det märkliga modet är numera glömt och förlåtet. Hur länge håller galonväskorna?

Hänger upp

Drottningen.

Drottning Elisabeth av ­England bär alltid hand­väska. Enligt The Telegraph har hon också med sig en ­liten krok med sugkopp som hon fäster under de bord hon ska sitta vid, så hon kan hänga väskan och slippa ­ställa den på golvet.

Packar ner

Annat väskinnehåll.

Enligt författaren Sally ­Bedell Smith, som skrivit ­boken ”Elisabeth the queen: The woman behind the throne”, innehåller drottningens väska läsglasögon, reser­voarpenna, minttabletter, en prydligt vikt fem- eller ­tiopundssedel till kollekten i kyrkan, berlocker samt ­foton på familjen.

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM