Mejla

Alex Schulman

Plötsligt inser jag att min fru och alla andra är galna

KOLUMNISTER

När det gäller hantering av kylskåp är jag verkligen ingen förebild. Jag slarvar. Den där lådan längst ner i kylen. Jag brukar skyffla ner halva överblivna grönsaker där, allt som inte gick åt ­under middagen och som jag inte har samvete att slänga. Och sen glömmer jag bort att de finns där, och jag ser att något sväller där inne. Den där lådan blir som en grönsakskyrkogård där allt smälter samman till en stor grönbrun materia. Det här är jag inte stolt över.

Med det sagt. När det ­gäller relationen till kylskåp så är jag mycket sund jämfört med min fru. Hon gör både elementära fel och en del spektakulära när det gäller kylförvaring.

Till de elementära hör kanske att hon alltid har ­både ketchup och honung i kylskåpet, fastän inget av det är några kylprodukter. Honungen blir dessutom svårhanterlig när den är nedkyld. Jag får stå och hacka med en kniv för att få loss något till barnens ­frukostmacka. Då förbannar jag henne, min fru, för det är ju så dumt.

Hon gör annat knasigt också. Stoppar tonfisk­burkar i kylen, till exempel. Soja. Krossade ­tomater. Jag har sett henne lägga in kaffe där inne! Och hon har fått för sig att bröd ska ­ligga i kylen, vilket gör att de brödbitar vi har i hemmet ­rekordsnabbt för­lorar sin mustighet och blir torra.

Men det som verkligen fascinerar med hennes skadade kylskåpsbeteende är att hon placerar så många saker i kylen som faktiskt ­inte är mat. Hon har till ­exempel en medicinhylla. Det är Ipren och host­medicin och vitaminpiller och brustabletter. Det är ­obegripligt. När jag frågar henne varför hon har ett apotek i kylen så kan hon inte svara. Hon mumlar och försvinner in i annat rum.

På hyllan under medicinhyllan i kylen har min fru sminkhyllan. Där har hon puder, läppstift men framför allt nagellack. Här finns enorma mängder nagellack.

Under sminkhyllan finns teknikhyllan, med alla batterierna. Och några laddare. Min fru har fått för sig att sladdar ska hållas nedkylda. Det är inte roligt att långsamt inse att ens fru eventuellt är hjärnsvag.

Men, här kommer det riktigt kusliga. Häromdagen var jag hos en vän och gjorde mig ett ärende till hennes kyl. Och jag öppnade. Och jag såg batterier. Och mediciner. Jag såg nagellack.

Och då gick det upp för mig. En fruktansvärd sanning. Det är kanske inte bara min fru som har tappat ­förståndet. Kanske är ­alla ­galna?

Av: 

Alex Schulman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alex Schulman