Korstågen mot islam gav idén till danska flaggan

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det eldas friskt med nordiska korsflaggor i Mellanöstern i dessa dagar. I synnerhet med den danska. Dagens arga unga män i arabvärlden vet kanske inte om det, men faktum är att den danska korsflaggan, som idag är en symbol för fredliga ting som Carlsberg, Lego, ostar och smör, från början var inspirerad av korsriddarna i deras blodiga kamp mot muselmanerna.

Korsfararna som erövrade Jerusalem och hade rödvita korssymboler. De finns kvar i dag bland annat i Johanniterordens, tempelriddarnas dräkter, även i Maltas och Schweiz flaggor.

Den danska flaggan är världens äldsta nationssymbol, den svenska är näst äldst. Dannebrog påstås ha kommit till då danske kungen Valdemar Segersäll var på korståg mot de hedniska esterna. Inför ett avgörande slag vid Lyndanise år 1219 ska den röda flaggan med vita korset ha synts som ett järtecken på himlen. Valdemar segrade, Estland erövrades och på den plats där slaget hade stått lät han anlägga Reval, Tallinn sa esterna, för det betyder "Den danska borgen".

Sedan dess har den rödvita flaggan varit symbol för det danska riket. Detta är naturligtvis en legend. Liknande berättelser om en flagga som kommer från himmelen finns från Erik den heliges krigståg i Finland, då påstås han ha sett den svenska flaggan komma flygande på samma sätt.

Det finns varianter även från andra länder. Strax före slaget vid Brunkeberg i Stockholm 1471 då en stor dansk armé marscherade upp, ska Sten Sture och svenskarna ha sett Erik den heliges svärd blixtra på himmelen. Segern blev givetvis vår.

Om detta får man tro vad man vill, men fenomenet som sådant, att man ser strålande svärd eller kors mot himmelen är däremot inte ovetenskapligt och inte ens ovanligt. Det kallas för halofenomen.

Det är troligt att kung Valdemar och hans biskop Theodorik kände till korsriddarnas rödvita symboler. Många nordbor var med om korstågen till Det heliga landet, som den norske kungen Sigurd Jorsalafar och släktingar till Valdemar. Det danska krigståget mot esterna var godkänt och upphöjt till korståg av påven Alexander III. Naturligtvis ville danskarna också ha en "logo" som var modern och som bevisligen hade gett resultat mot andra hedningar. Även den Tyska orden, en kristen riddarorden som verkade i Europa från tidigt 1200-tal hade en korsflagga som symbol, fast den hade ett svart kors mot vitt botten.

Efter Valdemar hade de danska arméerna alltid Dannebrogen i täten då de mötte fienden. Mellan slagen förvarades rikssymbolen i domkyrkan i Lund, då var Danmarks finaste och mest ansedda domkyrka.

Eftersom Sverige och Danmark har utkämpat mer än 30 krig blev Dannebrogen tidigt en känd symbol i Sverige. En del forskare tror i dag att den svenska flaggan kom till i protest mot den danska, som en motståndsflagga.

Det skulle ha varit under unionsstriderna på 1400-talet som den svenske riksföreståndaren Karl Knutsson Bonde först presenterade en blågul fana. Blått och gult skulle ha funnits i hans personliga vapen.

Helt historiskt belagd är ändå inte den blågula flaggan förrän från Gustav Vasa och hans söners dagar på 1500-talet. Märkligt nog är den äldsta svenska avmålade flaggan från Finland, den finns i en vapensköld för Södra Finland på Johan III:s tid.

De andra nordiska korsflaggorna är betydligt yngre. Norrmännen hade den danska flaggan som sin ända tills Norge tvingades i union med Sverige 1814. Det var under kampen mot denna personalunion som norrmännen skapade sin egen flagga. Det var år 1821 som Stortinget bestämde hur den egna flaggan skulle se ut. Färgerna rött, vitt och blått var frihetsfärgerna, samma som i de franska och amerikanska flaggorna. Striden om den norska flaggan var en av anledningarna till att den svensk-norska unionen upplöstes 1905.

I Finland diskuterade man länge under den ryska tiden hur en egen flagga skulle se ut. Finska handelsfartyg, som tvingades föra rysk flagg, råkade ofta i svårigheter på världshaven. Därför ville finnarna ha en egen flagga. Bland dem som kom med konkreta förslag fanns författaren Zachris Topelius.

Men efter många turer och efter det uppslitande inbördeskriget marscherade marskalk Mannerheims segrande vita trupper in i Helsingfors den 16 maj 1918 med den blåvita fanan i spetsen. Några dagar senare slog den finska lantdagen fast att så skulle den finska flaggan alltid se ut. Åland, som har inre självstyrelse fick en egen flagga 1954, mot blå botten finns ett gult kors och i det ligger ett smalt rött kors.

Island och Färöarna har sina korsflaggor - det är bara samerna och Grönland som avviker totalt och det helt medvetet, de vill markera att de har en annan historia och en annan bakgrund än de andra nordiska folken. Samerna har symbolerna för sol och måne på sin röda, blåa, gröna och gula flagga. Färgerna som finns i samedräkten symboliserar elementen: eld, vatten, jord och luft. I hela Norden är det bara samerna som har grönt i sin flagga. Grönlänningarna valde en rödglödande sol över det vita landet.1219 Danska korsriddare under Valdemar Segersäll vinner slaget vid Lyndanise och erövrar Estland. Sedan dess är den röd-vita korsflaggan Danmarks nationalsymbol - världens äldsta.

Herman Lindqvist

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN