Karin och Silvia - i en klass för sig bland drottningarna

KOLUMNISTER

I morgon firar kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia 30-årig bröllopsdag. Bröllopet den 19 juni 1976 var det mest påkostade och mest mediala kungabröllopet i svensk historia. Det var märkligt även på många andra sätt.

Det var första gången sedan 1797 som en regerande svensk kung gifte sig - senaste gången var då Gustav IV Adolf och den 16-åriga prinsessan Fredrika av Baden vigdes i Stockholm. Datumet den 19 juni betyder något särskilt för familjen Bernadotte eftersom två av kung Carl Gustafs föregångare, Oscar I och Karl XV, också gifte sig den 19 juni, men de var bägge kronprinsar då deras bröllop stod.

I morgon har drottning Silvia varit drottning i 30 år - det börjar närma sig rekord i den svenska drottninglängden. Bara Oscar II:s hustru, Sofia, var drottning längre, 35 år. Men drottning Silvia är redan unik på många andra sätt.

Hon var den första drottningen på 408 år som inte hade vare sig kunglig eller adlig bakgrund, den senaste gången var då Erik XIV gifte sig med Karin Månsdotter 1568. Drottning Désirée, gift med Karl XIV Johan, var visserligen borgerligt född, men då hennes man blev svensk tronföljare var han furste av Ponte Corvo, alltså hade hon kunglig rang redan då.

Silvia var unik på många andra sätt:

Hon var den första av våra cirka 70 drottningar som innan hon blev drottning hade levt ett helt vanligt yrkesliv utan en tanke på en kunglig karriär. Hon var anställd som tolk i München, deklarerade, var på firmafester, hade semester och levde som alla andra kontorsanställda.

Silvias mor var från Brasilien, alltså är Silvia den första drottningen med en utomeuropeisk förälder.

Kung Carl Gustaf och fröken Silvia Sommerlath gifte sig av kärlek. Detta var fullständigt unikt i vår kungalängd. Alla andra bröllop, möjligtvis med undantag för Gustav VI Adolfs bröllop med Lady Mountbatten, har varit mer eller mindre arrangerade av föräldrar eller andra släktingar. Fram till början av 1800-talet hade brud och brudgum över huvud taget inte sett varandra före bröllopet, i bästa fall hade de fått studera ett miniatyrporträtt på den tilltänkta partnern och lyssna på, ofta starkt friserade, rapporter från utsända ambassadörer som studerat den blivande bruden på nära håll.

Carl Gustaf och Silvia hade en fyra år lång och för allmänheten hemlig relation innan det blev bröllop.

Då Silvia blev drottning hade det inte funnits någon drottningstat på Stockholms slott på elva år, det fanns alltså varken personal eller kontor för henne. I ett senare samtal med mig berättade drottningen att det rådde lite förvirring i början på slottet om vad hon skulle göra och hur.

Under ett av de första sammanträdena med staben bad Silvia att få köpa en skrivmaskin. Ögonbrynen hade åkt upp på de gamla hovherrarna som muttrande undrade: "Vad ämnar drottningen med en skrivmaskin? Ska hon redan skriva sina memoarer?" Hon fick dem snabbt att fatta vad man gör med en skrivmaskin.

Alla hovdamer hade tidigare varit kvinnor ur bättre familjer, damer som kunde tala franska, spela canasta och röra sig i salongerna. Nu gällde kung Carl Gustafs valspråk: För Sverige i tiden.

Alltså anställdes bara yrkeskvinnor. I den första omgången var samtliga dessutom sjuksköterskor i botten.

Snabbt fick drottning Silvia i gång sin verksamhet. I dag, 30 år senare, kan man konstatera att ingen av våra drottningar har varit så aktiv, både i Sverige och utomlands, som drottning Silvia. Ingen har heller rest så långt, så länge och så ofta som hon.

Ännu på Oscar II:s tid ansågs det klart olämpligt att Sveriges drottning rörde sig bland folk. Det vildaste Sofia hade tillåtit sig var att hon en gång åt middag på restaurang Grand Vefour i Paris. Men det blev bara en gång, för tilltaget blev hårt kritiserat. Ändå var och är Grand Vefour en av Paris mest exklusiva restauranger.

Drottning Silvias sociala engagemang är stort. Hon har personligen tagit initiativ i många sociala och medicinska frågor, som demensvård, dyslexi, handikappidrott, kamp mot utnyttjande av barn etc. År 1999 tog hon initiativet till grundandet av World Childhood Foundation, en stiftelse som verkar för bättre villkor för barn runt om i världen och som nu har verksamhet i runt 15 länder.

Hon är vidare beskyddare för och hedersledamot i mer än 30 olika föreningar och sammanslutningar. För henne är det inte bara representation utan också ett personligt intresse som ligger bakom.

Bröllopet i Stockholm den 19 juni 1976 var spektakulärt. De mest hårdnackade republikaner smälte då de såg tv-bilderna av det vackra, unga och uppenbart förälskade brudparet. Monarkin var då under ständiga angrepp, men den unga bruden tillförde en ny energi som vitaliserade hela kungahuset.

Mången trogen monarkist, som hade oroat sig över framtiden med "playboykungen", menade att äktenskapet med fröken Sommerlath var kungens genidrag. På kort tid vände opinionssiffrorna till monarkins fördel och på den vägen har det varit sedan dess.

Herman Lindqvist

ARTIKELN HANDLAR OM