Mejla

Lena Mellin

Ekeroth försöker rädda sin politiska karriär

KOLUMNISTER

Kent Ekeroth gör ett sista, desperat försök att rädda sin politiska karriär i SD.

Det är så man ska se draget att plötsligt lämna platsen i riksdagens justitieutskott.

Efter krogbråket för ett år sedan som så småningom ledde till att Kent Ekeroth lämnade han, efter uppmaning från partiledningen, tillfälligt sin plats i justitieutskottet.

Men time out-en blev kortvarig. Mot bland andra Jimmie Åkessons uttryckliga vilja återtog han sin plats i utskottet.

Men nu plötsligt, när han frias av hovrätten, lämnar Kent Ekeroth utskottet.

Det måste ses som ett sista desperat försök att rädda sin politiska karriär i SD. Partiledningen har inte gjort någon hemlighet av att de helst skulle se honom lämna riksdagen helt och hållet och låtit antyda att han inte kommer att stå på valbar plats till riksdagen på partiets valsedel nästa år. Sverigedemokraterna har samma valsedel i alla valkretsar.

Det är en förskjutning av tyngdpunkten i relationen mellan Kent Ekeroth och SD-toppen. Tidigare har partiledningen inte vågat löpa linan ut och ta ifrån Ekeroth hans utskottsplats. Nu ger han upp den frivilligt för att höja sin aktier hos SD-lednignen.

Mattias Karlsson, partiets gruppledare i riksdagen, förklarade partiets tidigare feghet med att det inte går att rycka utskottsplatsen från en ledamot ”eftersom det inte är partierna som kontrollerar vilka som besitter platserna i utskotten. När någon väl har tillträtt måste man avträda självmant”.

Det där är inte riktigt sant. Moderaterna berövade exempelvis en riksdagsledamot sin utskottsplats och flyttade på en annan som straff för att de gick emot partilinjen i en känslig fråga. Och det var ingen unik händelse, det möbleras om hela tiden.

En annan förklaring till den lama inställningen till bråkstaken Kent Ekeroth är att partiet haft stor nytta av honom. Han har bland annat sett till att hatsajten Samhällsnytt, tidigare Axpixlat, finansieras genom hans eget bankkonto.

Svea hovrätt upphävde alltså tingsrättens fällande dom mot Kent Ekeroth för ringa misshandel. I den lägre instansen dömdes han till 60 dagsböter.

Men hovrätten tycker märkligt nog att det våld Ekeroth använde mot en annan kroggäst ”inte varit uppenbart oförsvarligt”, trots att han hade flera livvakter. Det är alltså okej att lappa till folk under vissa omständigheter.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Kent Ekeroth lämnar justitieutskottet

ÄMNEN I ARTIKELN

Kent Ekeroth anklagas för krogmisshandel

Sverigedemokraterna

Kent Ekeroth

Svea hovrätt

Lena Mellin