Mejla

Lena Mellin

Hon kan tvingas bort redan i dag

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om Wanja Lundby-Wedin överlever som LO-ordförande är hon att gratulera.

Att avgå kan bli enda utvägen efter den usla hanteringen av AMF-krisen.

Sedan AMF-skandalen briserade i mitten av mars har LO:s styrelse, arbetsutskottet och åtta förbundsordföranden mötts ett par gånger och då slutit upp bakom Wanja Lundby-Wedin.

Men inte i går. Mötet avbröts, diskussionen fortsätter i dag.

I klartext betyder det att Wanja Lundby-Wedin nu ifrågasätts även av dem som utsett henne, LO:s medlemsförbund. Det står och väger. Wanja Lundby-Wedin kan, svårt skadskjuten, få stanna. Eller tvingas bort.

För det senare talar att Lundby-Wedin och hennes med­arbetare hanterat AMF-skandalen uselt. I stället för att släcka brasan har de hällt bensin på den.

Maktspel på hög nivå

Att vara LO:s ordförande är redan från början svårt. Hon, eller han, manövrerar mellan två maktcentra. Båda är väl utbildade, ofta sedan unga år, i maktspel på hög nivå. De vet när det är dags för silkessnöret.

Det ena makcentrat är LO:s förbundsordförande. De vill i valet nästa år byta regering eftersom de anser att Alliansen är löntagarfientlig.

I den kretsen är Wanja Lundby-Wedin ingen tillgång nu. Förtroendet för henne är i botten. Hon riskerar att mötas med gapflabb om hon attackerar direktörer för girighet och vårdslöshet. Vad ska hon prata om 1 maj? Vädret?

Det andra är det social­demokratiska partiet där Lundby-Wedin också sitter i toppen. Där är hon inte heller en tillgång längre. LO och socialdemokraterna är så intimt förknippade att AMF-skandalen skadar partiet minst lika mycket, kanske mer, än den skadar facken.

AMF-skandalen är en viktig förklaring till att socialdemokraterna störtdök i flera opinionsmätningar i helgen. I en var Moderaterna till och med större än Socialdemokraterna. Det är ett förhållande som inte ingår i Socialdemokraternas världsbild.

Sahlin skrattade säkert?…

Mona Sahlin krävde i lördags att

Lundby-Wedin lämnar AMF:s styrelse. Det var att slå in öppna dörrar eftersom LO:s ordförande redan sex dagar tidigare sagt att hon skulle lämna flera styrelser. Att AMF var en av dem behöver man inte vara ett geni för att räkna ut.

Men det var ett sätt för maktspelaren Sahlin att lägga över skulden för raset i väljarbarometrarna på Lundby-Wedin. Så bekvämt! Sahlin skrattade säkert hela vägen till partihögkvarteret.

Fast utförslöpan började redan i höstas efter de disparata beskeden om vilka Socialdemokraterna ska samarbeta med. AMF-skandalen lägger bara sten på börda. Men att Sahlin gläds över nya syndabockar är begripligt.

Om Wanja Lundby-Wedin tvingas bort har hon inte någon annan att skylla än sig själv. Socialdemokraterna och LO-förbundens ordförande gör bara en iskall kalkyl om hon är en tillgång eller inte.

Lundby-Wedin har alldeles på egen hand, och utan kända fiender, förvandlat sig från en tillgång till en bojsten.

”En främmande värld” – i 15 år

Hennes reträtt har varit oordnad och

oövertänkt. Först var hon grundlurad,

sedan var hon vilseledd. Först var det viktigt att hon satt i styrelser, sedan var det viktigt att posterna fördelades.

Så sent som i går kom den senaste reträtten. Nu ska LO:s företrädare utbildas innan de tar plats i styrelser. För det är som att ”ge sig in i en främmande värld” enligt Lundby-Wedin.

Det har hon kommit på efter 15 år i AMF:s styrelse. Halle­luja!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN