Mejla

Lena Mellin

Piraterna på väg att segla in i riksdagen

KOLUMNISTER

Får 3,9 procent i ny mätning

Piratpartiet är på väg mot riksdagen.

Unga manliga väljare går från de borgerliga partierna och till piraterna.

Det visar Aftonbladet/United Minds nya väljarbarometer.

För två veckor sedan gjorde Piratpartiet succé i valet till EU-parlamentet. De fick 7,1 procent av rösterna och ett mandat.

Succén kan upprepas. I Aftonbladet/United Minds väljarbarometer, den sista före sommaruppehållet, får Piratpartiet 3,9 procent av rösterna. Så många skulle rösta på piraterna om det vore val till riksagen i dag.

Piratpartiet är alltså snubblande nära att komma in i riksdagen. Gränsen går vid fyra procent.

Betydligt sämre går det för Moderaterna som tappar hela fyra procent, en statistiskt säker nergång. För första gången på mycket länge ligger partiet under 2006 års valresultat på 26,2 procent. Dagsnoteringen är 24 procent.

Totalt tappar de fyra regeringspartierna 3,9 procent. Moderaternas och Kristdemokraternas tapp balanseras inte av uppgångar för Folkpartiet och Centern. Den Marit Paulson-effekt som Folkpartiet fick i valet till EU-parlamentet syns inga spår av i den här mätningen.

Liberala och kaxiga

– Det är borgerligheten som tappar till Piratpartiet. Det är unga, ganska välutbildade, ganska liberala och kaxiga män som attraheras av dem, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

För Moderaterna är frågor om fildelning och upphovsrätt knepiga. De har historiskt stått som garanter för den privata äganderätten.

Plötsligt står äganderätten i strid med den frihetssträvan som åtminstone tidigare karaktäriserat partiet. Men de unga väljarna ser inte Moderaterna som frihetens apostel. De ser ett statsbärande parti med mossiga nätidéer.

– Moderaterna har det svårt bland yngre väljare. Normalt sett har de dock attraherat fler unga män än unga kvinnor. Nu är de för första gången större bland yngre kvinnor, säger Carl Melin.

Miljöpartiet framåt

Riksdagens tre oppositionspartier ökar med 1,5 procent. Miljöpartiet står för hela ökningen. Socialdemokraternas uppgång är lika stor som Vänsterpartiets tapp.

Att de rödgröna inte förlorar lika mycket till Piratpartiet beror dels på att V och MP ställt sig bakom kravet på fri fildelning. Men också på att de är i opposition. De har inte lika mycket att bevisa som alliansen.

För tredje månaden i rad ligger Sverigedemokraterna över fyra procent och skulle komma in i riksdagen om det vore val. Riksdagen skulle få en rödgrön majoritet även om SD skulle stödja en borgerlig regering.

Piraterna på väg att segla in i riksdagen

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin