Mejla

Elisabet Höglund

En skröplig 70-årig kvinna kan aldrig mäta sig med GW

KOLUMNISTER

Varför har vi alla så stort behov av Leif GW Persson? Varför vill vi se honom i alla tänkbara sammanhang? Vilka behov tillgodoser han hos oss? Vad representerar han som ingen annan gör?

Det är frågor jag ofta ställt mig när bilder av GW så gott som dagligen pryder löpsedlar, förstasidor och tv-program. Ingen fråga är för enkel för att besvaras av GW. Han är ett levande orakel, en mysgubbe i skottsäker väst. Men vad har den mannen som ingen annan har? Svaret ligger inte i hans utseende. Han är 69 år, gråhårig och gravt överviktig. Han är svårt handikappad och tvingas gå med käpp, när den utslitna höftleden inte längre orkar bära upp hans kropp. Men detta döljer inte hans intellektuella briljans, kunnighet, dräpande uppriktighet och ibland riktigt fula elakheter.
Dessutom är han en lysande deckar­författare. Kanske är det just kombinationen av intelligens, kunnighet, humor och fysisk skröplighet som gör honom till denne hjälte, denne antihjälte. Alla vill vara som GW och då spelar det ingen roll att han är grå­hårig, överviktig och går med käpp. Han är en fadersgestalt. Men GW ­hade aldrig varit samma fenomen om han inte hade varit man.

Skulle ni kunna tänka er en 70-årig kvinna med spretigt grått hår, glasögon, rynkig hy, kraftig övervikt och handikappad av utslitna höftleder väcka samma sympati, vara lika älskad och efterfrågad som GW? Aldrig! En sådan kvinna skulle för länge sedan vara osynliggjord oavsett vilken intellektuell vitalitet, intelligens och humor hon besitter. Skulle hon någon gång bli uppmärksammad så skulle det vara som hatobjekt eller avskräckande exempel.

En åldrande man kan vara uppburen och älskad hur han än ser ut.
En kvinna i samma ålder är förbrukad. Hon anses också skrämmande eftersom hon så tydligt förkroppsligar åldrandets skröpligheter. Visst finns det kvinnor i tv, men de ingår oftast i ett programledarpar där mannen är något äldre, 60-65 år, med grånat hår men intellektuellt alert och attraktiv.

Kvinnan vid hans sida är ung, gärna blond och vacker, men hon behöver inga kunskaper för dessa står hennes manlige partner för. Hon sitter oftast där som ett kvinnligt alibi, som en eftergift åt jämställdhetskravet. Hon ska borga för att annonsörerna ska öka sin försäljning av de produkter de gör reklam för.
Det finns alltså två olika värdeskalor för män och kvinnor. En äldre man med stor mage är bara mysig. Vem tycker inte att det är kul att se Plura Jonsson stå och laga mat med bar överkropp och svällande buk. Men vem vill se en halvklädd kvinna med svällande former och åldrande kropp i samma situation?

Nej, hon måste till varje pris undanhållas offentligheten. Det är därför det är så avskräckande för en kvinna att åldras för hon vet att hon inte längre blir sedd. Män som GW, Plura, Mannerström, Wollter, Jerry Williams, Elfsberg, Oldsberg och många fler har däremot många trevliga år att se fram emot i offentlighetens ljus. Det, kära fittstim, är en sida av feminismen som ni helt har förbisett.

Kosspruttar

Har kommit på tapeten när folk åter uppmanas att äta mindre kött, helst inget alls. Detta för att kossorna fiser ut 600 liter metangas per dygn. Metangas är en växthusgas som anses bidra till jordens uppvärmning och klimatförändringarna. OK, men varför talar ingen om all den metangas som vi människor pruttar ut? Jag har räknat ut att jordens sju miljarder invånare varje dag när vi lättar på trycket släpper ut 35 miljarder liter pruttgaser, gaser som också innehåller metangas!

OS-trubbel

Mina bekymmer över OS har inte så mycket handlat om mänskliga rättigheter som hur jag själv skulle kunna se OS. Vi har ju aldrig haft TV3. Därför beställde jag ett Viasatpaket med parabol, box, sladdar, kablar och en Satfinder. Bosse köpte till och med en ny tv för att vår OS-fest skulle bli fullkomlig. Hela förra veckan installera- de vi parabol, sökte satelliter, letade signaler, anslöt kablar, sökte program och gud vet vad. Men nej. Ingen tillstymmelse till signal. Tv:n förblev svart - tills Bosse i lördags hörde att man enkelt kunde titta på OS på Viaplay.se på datorn. Vips klickade jag fram Viasat och beställde omedelbart ett playpaket för 279 kr - och prick kl 11 i lördags kunde jag i sista stund se Charlotte Kalla forsa fram mot OS-silvret. Tala om att gå över ån efter vatten.

Av: 

Elisabet Höglund

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Elisabet Höglund