Mejla

Lena Mellin

”Huvudlöst uttalande”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Göran Hägg varken ser eller begriper

Barack Obama hyllade den svenska jämställdheten.

Författaren Göran Hägg baktalar den.

Det är inte presidenten som har fel.

Sex kvinnliga statsråd vinkade av president Obama när han lämnade Sverige i torsdags. När EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) passade på tillfället att berätta för presidenten att det är kvinnlig majoritet i regeringen gjorde Obama tummen upp.

Det gjorde inte författaren Göran Hägg i SvT:s morgonsoffa. Han tyckte kvinnorna på Arlanda bevisade hur oviktigt Obamas besök var. Underförstått, hade det varit betydelsefullt hade en rejäl karl vinkat av honom.

Så här sade Hägg:

"Det visar väl hur enormt betydelselöst det här besöket var, att man bara skickade kvinnliga ministrar. Det brukar vara så i sådana lägen."

Författare Hägg är en person som gör anspråk på att inse och förstår. Tyvärr visar hans huvudlösa uttalande att han varken ser eller begriper.

Det påminner oss om att det bara är 92 år sedan gifta kvinnor blev myndiga i Sverige. Samma år som kvinnor fick rösträtt. Jämställdhetens fernissa är fortfarande tunn, i alla fall hos vissa.

Det påminner oss inte bara om att det är långt kvar till verklig jämställdhet utan också om att det kommer att dröja innan begreppet ”mullig mansgris” känns förlegat.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN