Mejla

Lena Mellin

Kina är närmast överkänsligt för kritik

Men en köpbojkott är inte rätt medicin mot superstaten

KOLUMNISTER

Det är fullt begripligt att man vill protestera mot Kinas maktfullkomliga fasoner.

Men en köpbojkott är inte rätt metod. Den kommer inte att märkas.

Det bor mer än dubbelt så många människor i Peking, omkring 22 miljoner, som det gör i Sverige.

Idéerna om att straffa den maktfullkomliga, och till och med oförskämda, kinesiska regimen, senaste manifesterade genom landets ambassadör i Sverige, med en köpbojkott är alltså dålig.

En svensk bojkott av kinesiska varor skulle helt enkelt inte märkas. Vi är för få, och vi handlar för lite med världens folkrikaste land för att en bojkott skulle framkalla något annat än löje i Pekings slutna regeringskvarter.

Det betyder inte att man ska välja bort alla protester mot fängslandet av den svenske medborgaren Gui Minhai, bokhandlare och regimkritiker från Hongkong.

Senaste fördes han bort mitt framför ögonen på svenska diplomater som följde honom åt under en tågresa.

I fredags delade kulturminister Amanda Lind (MP) ut Svenska PEN-klubbens Tucholskypris till Gui Minhai. Man skulle kunna tänka sig att denna ganska blygsamma symbolhandling skulle gå ganska obemärkt förbi.

Men alls icke.

”Det allvarliga misstaget från den svenska sidan skapar oundvikligen allvarliga svårigheter att upprätthålla vänskapliga utbyten och samarbeten mellan Kina och Sverige”, skrev Kinas ambassad på sin hemsida i samband med utdelandet i fredags kväll.

Det tolkades som om Lind inte skulle släppas in i Kina om hon ville åka dit. Andra såg negativa konsekvenser för de svenska företag som handlar med Kina.

Det var inte musen som röt. Det var precis tvärtom. Det var elefanten som trumpetade som en idiot fast musen bara hade pipit. Om ens det.

Kina är ingen demokrati. Det är inte ett rättssamhälle i vår bemärkelse. Yttrandefrihet råder inte.

Det finns alltså många goda skäl att hålla sig lite på sin kant när det gäller Kina. Men då ska man hålla i minnet att det alltså räcker med att den svenska avdelningen av PEN-klubben delar ut ett pris till en person som inte kan ta emot det för att landets ambassadör ska ”go bananas”.

Det är alltså mottagliga för kritik, suger åt sig den som läsk ur ett sugrör. Det var den goda nyheten.

Däremot skulle de aldrig, aldrig någonsin erkänna att något är fel i jätteriket. Det är den dåliga nyheten eftersom det gör dem väldigt stingsliga.

Men det är värt att komma ihåg att kritiken biter, vilket inte en köpbojkott, som ingen it-nörd kommer att följa, sannolikt inte kommer att göra.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vi har framfört vår syn till kinesiska företrädare”

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Kina

Gui Minhai

Amanda Lind