Britta Svensson

Hitta glädje i det enkla – nu liksom på 50-talet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lingonplockning i skogen.
Lingonplockning i skogen.

Vi kommer att förflyttas tillbaka till 50-talet.

Det säger somliga nu om den nya coronavärlden.

Vi 65+ vet att det finns mycket från den tiden som vi inte vill uppleva igen. Men också en hel del som var bra.

På 50-talet hittade vi glädje i det enkla som fanns i närheten. Det ger tröst i coronatider.

1. Somrarna i Sverige

Hade man tur fanns det en stuga vid kusten i släkten. Då åkte man dit, sprang omkring, lekte med kusinerna och badade hela dagarna. Som barn hörde jag aldrig talas om någon som åkte utomlands på sommarlovet. Det var ju som härligast i Sverige då.

2. Campingsemester

Fanns det ingen stuga kunde man bo i tält på någon av landets campingplatser. Jag tyckte det var mysigt i tält, men oftast bodde vi på Postens semesteranläggningar eller STF:s vandrarhem.

3. Ingen statusjakt

Det var enkelt på 50-talet. Ingen lagade komplicerade maträtter. Saft och Mariekex till mellanmål, korv till middag. Man brydde sig inte om vad man själv eller andra hade för kläder, och ingen hade statusprylar. En serietidning och en påse godis var lyx.

4. Barn var fria

Trots vår i dagens ögon slarviga barndom, oövervakad och utan pedagogisk styrning, blev det människor av oss också. Vi slukade böcker om Kitty, Cherry Ames och Ann Barton, men kan faktiskt läsa svår litteratur nu. Och tänka själva.

5. Vi nöjde oss med lite

När pappa varit i skogen och plockat blåbär, valde han ut en kvist med riktigt många bär på till varje barn. Sen satt man nöjd och åt upp alla bären på sin kvist. Det fanns inget överflöd, och det gjorde absolut ingenting, så länge alla blev mätta och nöjda.

6. Man tog tillvara på allting

De möbler, husgeråd och andra saker man hade, de hade man. Varför köpa nytt när det man har fungerar? Man lagade saker, lappade kläder och stoppade strumpor. Uttjänt linne blev städtrasor. Ingen mat slängdes därför att det lagades inte mer än vad som åts upp.

7. Skogen var ett skafferi

Hela familjen gick ut i skog och mark och plockade smultron, hallon, blåbär, hjortron, lingon och svamp. Allt åts upp, blev saft, sylt, gelé och konserver. Till på köpet lärde man sig namnen på blommor, träd, mossor, fåglar och djur.

8. Hemodlat var bäst

Fast vi bodde i stan fanns det potatisland, äppelträd och vinbärsbuskar på tomten. I källaren fanns en stor lår potatis som alla i huset delade på. Jag kan fortfarande känna doften av vinteräpplena som också förvarades i källaren.

9. Man hjälpte varandra

Jag var ofta hos min faster Lilly som bodde i porten bredvid. Grannens tonåring Eva lekte med oss barn ibland. Det fanns begrepp som ”tanterna på gatan” som betydde att grannfruarna träffades, drack kaffe och utbytte information.

10. Det var ett liv som fungerade

Det är klart att 50-talet inte bara var idyll. Som barn såg man inte bakom fasader, visste inte vad vuxna plågades av. Men det var ett samhälle som fungerade trots mindre överflöd och mindre rörlighet än vi är vana vid nu. Man var mest hemma, och i grannskapet. Det går det också.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN