Mejla

Linnéa Claeson

Dina bröst är antingen sexiga eller äckliga

KOLUMNISTER

Du gillar ju bröst. Du tycker att de är sexiga. Det tycker vi ju allihop – brösten är ett av folkets få konsensus. Åsikter om gudar, rikedomar och invandring sliter isär samhällen men angående bröst råder samstämmighet: de ÄR vackra. 

Med tanke på det allmänna gillandet av bröst kunde man tro att amning är en icke-fråga, Men icke sa Nicke. Kvinnor i Sverige och runt om i världen vittnar fortfarande om att de trakasseras, skammas och ifrågasätts när de ger sitt barn mat i offentligheten. Alltifrån frågor om när de ska sluta amma i och med barnets ålder, till att bli utslängda från restauranger, utskällda på bussen eller rentav attackerade. 


Kenza Zouiten fick höra att hon var äcklig

Den här veckan har det varit World Breastfeeding Week, en global rörelse med syfte att uppmuntra amning och förbättra bebisars hälsa. Under hashtagen #normalizebreastfeeding har många som vill lyfta frågan publicerat bilder på när de ammar på Instagram. Precis som många andra som deltog fick Kenza Zouiten höra att hon var äcklig och opassande. I hennes kommentarsfält är dubbelmoralen i kvinnohatet precis lika påtagligt som annars. Brunbrända bikinibilder premieras med hjärt-emojis medan en amningsbild som visar lika mycket klyfta framkallar sura uppstötningar och ramaskri. Varför?

Jo, för att kvinnors kroppar inte är våra egna. De är först och främst till för någon annan. Eller om vi ska tala klarspråk: för män. Sexualiseringen av kvinnors kroppar har gått så långt att om de inte är sexiga så är de äckliga. Jag vägrar gå med på det.

Kvinna som ammar ett barn.
Kvinna som ammar ett barn.

Det är dags att förstå skillnaden

I amningsdebatten (som inte borde vara en debatt) missar alldeles för många den avgörande komponenten: KONTEXT. 

En kroppsdel har inte, och ska inte ha, samma laddning i alla situationer. En penis i en sjukhuslokal är inte sexuell, det är bara en penis. Likaså en vulva i gynstolen eller rumpor i omklädningsrum. Även kroppsdelar som klassas som intima och ibland sexuella har sammanhang där de inte uppfattas på samma sätt. Så ska det vara och det gäller givetvis även bröst. Hon är inte topless – hon ammar! Det är dags att alla förstår skillnaden.

Könsorgan och bröst är inte jämförbart

Argument för att ammande mammor ska skyla sig (eller allra helst gå upp i rök) kan vara så absurda som ”Men tänk om en man drog fram snoppen mitt på cafét”. För det första: könsorgan och bröst är inte jämförbart. För det andra: det finns ett syfte med att pattarna är framme – nämligen att mata ett barn! Det handlar inte om att helt sonika sitta barbröstad på ett kontor eller helt ovidkommande blotta sig på IKEA. Barn kan behöva amning med 1-4 timmars mellanrum, så om inte amning accepteras i det allmänna rummet tvingas mödrar leva i exil i månader eller år! Dessa attityder om amning begränsar kvinnors rättigheter, hindrar dom från att arbeta, förpassar dom till hemmet och medför att mödrar väljer att inte amma alls.
Amningsdebatten hänger samman med att kvinnors bröstvårtor är förbjudna på sociala medier och att det i många länder är både illegalt och socialt förbjudet för kvinnor att vara topless där män får vara det. Poängen är inte att alla kvinnor måste, vill eller kommer visa brösten. Poängen är jämställdhet. Friheten att äga sin egen kropp och att den ska få vara mer än antingen sexig eller äcklig. Kvinnor måste också få bara existera. Om vi inte ens kan enas när det handlar om att mammor måste kunna mata sina barn är jämställdhet långt borta.
Så jag tar tillbaka vad jag sa i början om konsensus. Vi är inte alls överens. Inte förrän alla inser konsekvenserna av att kvinnor inte får bestämma över sina egna kroppar.
Så tillsvidare kvinnor: sola topless, publicera bilder, amma offentligt – gör vad fan ni vill. En dag kommer de kanske fatta.


Av: 

Linnéa Claeson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Feminism

Kenza Zouiten Subosic